Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τι συμβαίνει με τον φονικό μύκητα

Ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός στα αντιβιοτικά μύκητας, έχει κάνει την παρουσία του σε νοσοκομεία της Αττικής.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τι συμβαίνει με τον φονικό μύκητα
Ένας «σούπερ» μύκητας έχει εμφανιστεί τελευταία σε νοσοκομεία της Αττικής, προκαλώντας έντονη ανησυχία. Πρόκειται για τον candida auris, ο οποίος αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα. Ενδεικτικό είναι πως χρειάστηκε να γκρεμιστεί αμερικανική ΜΕΘ, προκειμένου να εκριζωθεί ο συγκεκριμένος παθογόνος μικροοργανισμός.

Ο candida auris προκαλεί καντιντίαση, δηλαδή μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών και προσβάλλει συνήθως ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τον καθηγητή Νίκο Σύψα, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, από σήμερα έως την Κυριακή, στην Αθήνα.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για έκρηξη λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Σημείωσε πως για την εικόνα αυτή «ευθύνεται» η κατάχρηση των αντιβιοτικών, η κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες Υγείας και περιβαλλοντικοί λόγοι.

«Ξέφυγε από την επιτήρηση σε ΜΕΘ και θαλάμους, καθώς οι υπεύθυνοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό και με τη μάχη κατά της επιδημίας», σχολίασε.

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η Επιτροπή του βρετανικού συστήματος Υγείας προβλέπει ως το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως το 2050 θα είναι οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας τι συμβαίνει.

Ανέφερε ότι το στέλεχος αυτό απαντάται σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ εξήγησε πως, παρότι είναι δύσκολο στέλεχος, αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίησή του μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, τόνισε πως ο Candida Auris έχει μεγάλη θνησιμότητα. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστά, στο εξωτερικό έχει πολύ μεγάλα ποσοστά, 6 στους 10. Εάν όμως η ταυτοποίηση γίνει γρήγορα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γι΄αυτό επιμένουμε στο θέμα της ταυτοποίησης του στελέχους», υπογράμμισε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v