Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες ξεκινά δοκιμές σε 2 μήνες

Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες μπορεί να γίνει σύντομα γεγονός, καθώς οι πρώτες δοκιμές σε ποντίκια ήταν ενθαρρυντικές.
Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες ξεκινά δοκιμές σε 2 μήνες
Τελικά, η αντρική αντισύλληψη μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Οι πολλά υποσχόμενες εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια έδωσαν το πράσινο φως, και είναι πλέον πιθανό να ξεκινήσουν σύντομα και δοκιμές σε ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που το εφηύραν, οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη τον Ιούλιο.

Το μη ορμονικό χάπι, με την ιατρική ονομασία YCT529, απέτρεψε το 99% των εγκυμοσύνων σε ποντίκια κατά τη διάρκεια δοκιμών, ποσοστό ακριβώς ίδιο με το παραδοσιακό αντισυλληπτικό χάπι, αυτό που παίρνουν μέχρι στιγμής μόνο οι γυναίκες.

Επίσης, δεν προκάλεσε ορατές παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους, και τα αρσενικά ποντίκια μπόρεσαν να αποκτήσουν νεογνά τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή της χορήγησης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Gunda Georg, επισήμανε πως «φυσικά, πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι με τα ευρήματά μας, γιατί πρόκειται για ποντίκια και όχι για ανθρώπους, αλλά παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι πολύ, πολύ υποσχόμενο», είπε.

Η YourChoice Therapeutics, η κατασκευάστρια εταιρεία που λέει ότι σκοπεύει να φέρει την επανάσταση στην αντισύλληψη, θα υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άδεια έναρξης των δοκιμών. Δεν έχουμε προς το παρόν πληροφορίες για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις δοκιμές, ούτε για την ηλικία τους.

Οι επιστήμονες προσπαθούν από τη δεκαετία του 1950 να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό αντισυλληπτικό –οι προτάσεις κατά καιρούς περιλαμβάνουν χάπια, τζελ και ενέσεις. Καμία δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν, ενώ ακόμη και οι πιο υποσχόμενες επιλογές θεωρείται ότι απέχουν χρόνια από το να γίνουν ευρέως διαθέσιμες.

Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι ότι το γυναικείο αντισυλληπτικό λειτουργεί αποτρέποντας την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει μία φορά το μήνα. Αντιθέτως, ένα ανδρικό αντισυλληπτικό θα πρέπει να διακόπτει την παραγωγή εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων που παράγονται από άνδρες κάθε μέρα.

Τα περισσότερα από τα φάρμακα που υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν την τεστοστερόνη, εμποδίζοντας την ανδρική σεξουαλική ορμόνη να παράγει υγιή σπερματοζωάρια. Οι γιατροί λένε, ωστόσο, ότι η δράση αναστολής της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αύξηση της χοληστερόλης.

«Θέλαμε να αναπτύξουμε ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό για να αποφύγουμε αυτές τις παρενέργειες», δήλωσε ο Abdullah Al Noman, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του YCT529.

Το YCT529 στοχεύει τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-a), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού σπέρματος.

Όταν έδωσαν το φάρμακο από το στόμα σε ποντίκια για τέσσερις εβδομάδες, το χάπι «μείωσε δραματικά» τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, είπαν οι ερευνητές. Ήταν επίσης 99% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και λειτούργησε «χωρίς παρατηρήσιμες παρενέργειες».

Τα προφυλακτικά, τα οποία είναι «επιρρεπή σε ατυχήματα», και η βαστεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση που αποτρέπει μόνιμα την πιθανότητα σύλληψης, είναι μέχρι στιγμής οι μόνες αποτελεσματικές επιλογές ελέγχου των γεννήσεων για τους άνδρες.

Οι άνδρες χρειάζονται «ένα αποτελεσματικό, μακράς διαρκείας αλλά αναστρέψιμο αντισυλληπτικό, παρόμοιο με το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Πηγή: Daily Mail 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v