Γιατί με γαργαλάει ο λαιμός μου;

Νιώθεις ένα γαργαλητό στον λαιμό σου; Ποια «καμπανάκια» ηχούν και πού μπορεί να οφείλεται.
Γιατί με γαργαλάει ο λαιμός μου;
Οι καιροί με ιώσεις και κορωνοϊώσεις είναι δύσκολοι και ένα γαργαλητό στον λαιμό μπορεί να σημαίνει πολλά.

Πού μπορεί να οφείλεται η ενόχληση που νιώθουμε;

Εξωτερικοί παράγοντες

Μπορεί να νιώσεις ένα γαργαλητό στο λαιμό λόγω της έκθεσης σε κάτι που συμβαίνει έξω από το σώμα σου. Αυτό μπορεί να είναι η επαφή με κρύο ή ξηρό αέρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία, τον καπνό ή τα χημικά και λόγω ενεργητικού ή παθητικού καπνίσματος.

Φαρυγγίτιδα

Πρόκειται για τον ιατρικό όρο του πονόλαιμου και προκαλείται από φλεγμονή στον φάρυγγα, αποτέλεσμα ενός ιού ή ενός βακτηρίου που εισέρχεται στο σώμα, όπως ο ιός του κρυολογήματος ή ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α.

Λαρυγγίτιδα

Το γαργαλητό στο λαιμό μπορεί να είναι σημάδι λαρυγγίτιδας. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι η απώλεια της φωνής και μπορεί να συμβεί εάν έχεις ταλαιπωρήσει τις φωνητικές σου χορδές φωνάζοντας, υψώνοντας τη φωνή σου σε περιβάλλον με έντονο θόρυβο, ή μιλώντας για αρκετές ώρες. Η λαρυγγίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Κοινό κρυολόγημα

Ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να είναι η πηγή του γαργαλήματος στον λαιμό. Αυτή η ιογενής κατάσταση προκαλεί συμπτώματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού. Ένα από τα συμπτώματα του κρυολογήματος που προκαλεί γαργάλημα στο λαιμό είναι η έκκριση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα συμπτώματα συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από 7 έως 10 ημέρες. Ένα σοβαρό ή παρατεταμένο κρυολόγημα μπορεί να είναι σημάδι μιας άλλης πάθησης όπως η γρίπη ή η ιγμορίτιδα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα απελευθερώνει αντισώματα για να αμυνθεί από μια ξένη ουσία. Μπορεί να εμφανίσεις αλλεργική αντίδραση από ένα ευρύ φάσμα ουσιών, όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, τσιμπήματα εντόμων, μούχλα, διάφορα τρόφιμα, φάρμακα και πολλά άλλα.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης ποικίλλουν, αλλά ο ερεθισμός του λαιμού είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αλλεργικής ρινίτιδας και των τροφικών αλλεργιών. Σε κάθε περίπτωση, δες αμέσως έναν γιατρό για ακραίες αλλεργικές αντιδράσεις (κλείσιμο του λαιμού ή απώλεια συνείδησης), καθώς μπορεί να είναι σημάδια αναφυλαξίας.

Ιγμορίτιδα

Το γαργαλητό στο λαιμό που προκαλείται από την έκκριση βλέννας μπορεί να είναι ιγμορίτιδα εάν συνοδεύεται από ρινική συμφόρηση, πόνο και πίεση στο πρόσωπο, και βήχα που επιμένει. Η ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες και να επανέλθει πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο. Η ιγμορίτιδα μπορεί να ξεκινήσει ως ιογενής λοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να αποκτήσεις μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη κατά τη διάρκεια της πάθησης.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν έχεις γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το οξύ από το στομάχι μπορεί να αναρριχηθεί στον οισοφάγο, προκαλώντας ένα αίσθημα γαργαλήματος. Αυτό συμβαίνει όταν το άνοιγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου δεν κλείνει σφιχτά. Μπορεί να οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφής, στην κατανάλωση ορισμένων τροφών ή στην… ξάπλα αμέσως μετά το φαγητό. Πολλοί άνθρωποι έχουν παλινδρόμηση οξέος από καιρό σε καιρό και τη θεραπεύουν στο σπίτι.

Η συχνή παλινδρόμηση θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό για να μην υπάρξει βλάβη στον οισοφάγο.

Καρκίνος στον λαιμό

Ένα γαργαλητό στο λαιμό μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης όπως ο καρκίνος του λαιμού. Πιο επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση είναι όσοι πίνουν αλκοόλ ή καπνίζουν ή έχουν τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ο καρκίνος στον λαιμό περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αλλαγές στη φωνή, και εξογκώματα στην περιοχή του λαιμού.

Με πληροφορίες από Healthline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v