ΠΟΥ: Η Όμικρον ίσως οδηγήσει την Ευρώπη στο τέλος της πανδημίας

Με την Όμικρον, «είναι πιθανόν ότι η Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας» αναφέρει ο ΠΟΥ, ωστόσο δεν τίθεται θέμα ενδημικής φάσης ακόμα.
ΠΟΥ: Η Όμικρον ίσως οδηγήσει την Ευρώπη στο τέλος της πανδημίας
Μια έξοδος από την πανδημία πιθανόν να αρχίζει να αχνοφαίνεται στην Ευρώπη δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου στην ήπειρο, όπου η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να έχει μολύνει μέχρι τον Μάρτιο το 60% του πληθυσμού, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.

«Μόλις το κύμα της Όμικρον αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει «μία περίοδο ηρεμίας πριν ίσως την επιστροφή της Covid-19 προς το τέλος του έτους, αλλά όχι αναγκαστικά την επιστροφή της πανδημίας».

Στην Νότια Αφρική, όπου έκανε αρχικά την εμφάνισή της η παραλλαγή Όμικρον, παρατηρείται τάση μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Με την ίδια συνετή αισιοδοξία, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση Αντόνι Φάουτσι δήλωσε σήμερα ότι μία «αντιστροφή» της κατάστασης μπορεί να αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα να γίνει λόγος αμέσως για «ενδημική φάση», γεγονός που θα επέτρεπε την αντιμετώπιση του ιού με τον τρόπο της εποχικής γρίπης, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Ενδημική σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός (μας) έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε πολύ συνετοί», πόσο μάλλον που η Όμικρον έχει μέχρι στιγμής κυριαρχήσει σε χώρες που διαθέτουν ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη, επέμεινε ο Κλούγκε.

Εκτός της επιμονής της παραλλαγής Όμικρον, και άλλες παραλλαγές είναι πιθανόν να εμφανισθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v