2 στις 3 παρενέργειες των εμβολίων είναι φαινόμενο placebo

Σε νοητικούς και ψυχικούς παράγοντες, και όχι στα ίδια τα εμβόλια, οφείλονται 2 στις 3 παρενέργειες των εμβολίων, λέει νέα έρευνα.
2 στις 3 παρενέργειες των εμβολίων είναι φαινόμενο placebo
Νέα αμερικάνικη έρευνα υποστηρίζει ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των παρενεργειών από τα εμβόλια οφείλονται σε ψυχολογικό φαινόμενο αντίστοιχο ενός… αντίστροφου placebo, και όχι στα ίδια τα εμβόλια.

Τι ακριβώς ορίζουμε ως φαινόμενο placebo; Τη βελτίωση της σωματικής ή ψυχικής υγείας μετά από εικονική θεραπεία, για παράδειγμα με ένα χάπι που δεν περιέχει καμία δραστική ουσία, ή με μία ένεση με αλατόνερο. Το αντίστροφο φαινόμενο, αυτό στο οποίο οφείλονται οι παρενέργειες των εμβολίων είναι γνωστό ως Nocebo, και περιγράφει τις δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία ή κόπωση, μετά από χορήγηση εικονικής θεραπείας.

Τα δύο αυτά φαινόμενα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιρροής που ασκούν νοητικοί και ψυχικοί παράγοντες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, με επικεφαλής τη δρα Τζούλια Χάας και τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τεντ Κάπτσουκ, διευθυντή του Προγράμματος Μελετών του Πλασίμπο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 12 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με placebo κλινικές μελέτες εμβολίων Covid-19, οι οποίες περιλάμβαναν αναφορές για παρενέργειες από σχεδόν 23.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί κανονικά και άλλους τόσους περίπου που είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους που έκαναν την πρώτη δόση με εικονικό εμβόλιο (το 35%) ανέφεραν παρανέργειες που περιλάμβαναν πυρετό, πονοκέφαλο σε ποσοστό 20%, κόπωση το 17% και πόνο το 16%, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Συγκριτικά, το 46% όσων είχαν κάνει κανονικό εμβόλιοα, ανέφεραν τουλάχιστον μια συστημική παρενέργεια όπως πυρετό, ενώ τα δύο τρίτα κάποιο άλλο τοπικό σύμπτωμα.

Οι ερευνητές θεωρούν δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παρενεργειών στους εμβολιασμένους οφείλονται στο φαινόμενο nocebo και όχι στο ίδιο το εμβόλιο, αν ληφθεί υπόψη πόσο συχνά αναφέρθηκαν οι ίδιες παρενέργειες από τα άτομα που νόμιζαν ότι έχουν κάνει εμβόλιο. Η μελέτη, σύμφωνα με τη Χάας, εκτίμησε ότι το 76% (τα τρία τέταρτα) όλων των παρενεργειών της πρώτης δόσης μεταξύ των εμβολιασμένων πιθανότατα σχετίζονται με αυτό το φαινόμενο.

Αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και στη δεύτερη δόση: Συστημικές παρενέργειες ανέφερε το 32% όσων είχαν εμβολιαστεί με εικονικό εμβόλιο και τοπικές το 12%. Αντιθέτως, στην ομάδα που έλαβε το κανονικό εμβόλιο οι παρενέργειες που δηλώνονταν αυξήθηκαν σε 61% οι συστημικές (όπως ο πυρετός) και 73% οι τοπικές. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι μισές (το 52%) από αυτές οφείλονταν στο φαινόμενο nocebo. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη δεύτερη φορά οι εμβολιασμένοι περίμεναν να έχουν περισσότερες παρενέργειες από την πρώτη δόση και «αυτοδικαιώθηκαν».

«Oι ανησυχίες για τις παρενέργειες είναι μία από τις αιτίες των δισταγμών απέναντι στον εμβολιασμό», επισήμανε η Χάας, με τον Κάπτσουκ από πλευράς του να δηλώνει ότι «η Ιατρική βασίζεται στην εμπιστοσύνη, και τα ευρήματα μας μάς οδηγούν στο ότι η πληροφόρηση του κοινού για τις πιθανές επιδράσεις του nocebo μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν οι ανησυχίες για τα εμβόλια Covid-19 και να μειωθεί η διστακτικότητα απέναντι σε αυτά».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v