Επιπεφυκίτιδα: Το απρόσμενο σύμπτωμα της Όμικρον

Καθώς η παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να κυριαρχεί νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Επιπεφυκίτιδα: Το απρόσμενο σύμπτωμα της Όμικρον
Τα πιο κοινά συμπτώματα της περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία, βήχα και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Ωστόσο, η γιατρός Nina Aslam μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Express αναφέρθηκε σε ένα νέο σύμπτωμα που έχει να κάνει με τα μάτια.

Πρόκειται για την γνωστή σε όλους επιπεφυκίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του επιπεφυκότα, μιας λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων.

Η γιατρός εξήγησε πώς ο Covid μπορεί να «χτυπήσει» τα μάτια, λέγοντας: «Οι κυτταρικοί υποδοχείς μέσω των οποίων οι παραλλαγές του Covid εισέρχονται στο σώμα υπάρχουν στο μάτι. Ο ιός διεισδύει στο σώμα ξεγελώντας τους υποδοχείς για το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE-2) ώστε να πιστεύουν ότι ο ιός είναι το ένζυμο ACE-2».

«Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του ματιού, στον αμφιβληστροειδή, το μέρος του ματιού και τα βλέφαρα».

Μια πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Ophthalmology, αναφέρει ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα του COVID-19.

Η μελέτη εξέτασε μια 29χρονη γυναίκα που εμφανίστηκε σε νοσοκομείο τον Μάρτιο του 2020. Η γυναίκα είχε ελάχιστα αναπνευστικά συμπτώματα αλλά υπέφερε από «σοβαρή περίπτωση επιπεφυκίτιδας».

Καθώς βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύμπτωμα αντιμετωπίζονται πλέον ως πιθανοί ασθενείς με Covid.

Τα στοιχεία φαίνονται να είναι ακόμη πιο ισχυρά για την Όμικρον.

Η Δρ Aslam εξηγεί: «Ένα προκαταρκτικό - που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί - έγγραφο έρευνας δείχνει ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει μεγαλύτερη ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς ACE-2 σε σύγκριση με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιπεφυκίτιδα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της παραλλαγής Όμικρον».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v