Θετικό PCR και αρνητικό rapid μπορεί να σημαίνει ότι πέρασες παλιά κορωνοϊό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί ότι το θετικό PCR κάποιες φορές βγαίνει θετικό ενώ ο εξεταζόμενος έχει περάσει Covid πριν από 10 και παραπάνω μέρες.
Θετικό PCR και αρνητικό rapid μπορεί να σημαίνει ότι πέρασες παλιά κορωνοϊό
Πιθανότατα έχεις ακούσει περιστατικά που το rapid test βγαίνει αρνητικό, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν, οπότε ο ασθενής πάει και κάνει κι ένα PCR, κι αυτό βγαίνει θετικό. Αυτό τώρα, λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο εξεταζόμενος είναι όντως θετικός στον κορωνοϊό.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρουσιάζει ένα περιστατικό νοσούντος, ο οποίος είχε περάσει χωρίς συμπτώματα κορωνοϊό εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλον ιό, ενώ έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2, ενώ το rapid test έβγαινε αρνητικό.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη έχει ως εξής:

«Ακολουθεί ανώνυμο πραγματικό περιστατικό, που δείχνει γιατί η PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό, σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου.

Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test, το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου, το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό, που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.

Συμπεράσματα:

1) Θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

2) Καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης.

3) Αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR, να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό, θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.

4) Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v