ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Λιγότερο σοβαρή η Όμικρον και για τους ανεμβολίαστους

Δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη που λαμβάνει υπόψη εμβολιασμούς και προηγούμενες λοιμώξεις σε μία περιοχή.

Λιγότερο σοβαρή η Όμικρον και για τους ανεμβολίαστους

Λιγότερο σοβαρή νόσηση προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, ακόμη και στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν μολυνθεί από Covid-19, σύμφωνα με μελέτη της περιφέρειας Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή όπου το Κέιπ Τάουν είναι πρωτεύουσα, συνέκρινε 11.609 ασθενείς από τα τρία πρώτα κύματα μόλυνσης, το πιο πρόσφατο από τα οποία προκλήθηκε από την παραλλαγή Δέλτα, και 5.144 ασθενείς από το τελευταίο κύμα, κυρίαρχο στέλεχος της οποίας είναι η Όμικρον.

Τα ευρήματα αυξάνουν τις ενδείξεις ότι ενώ είναι πιο μολυσματικό, το στέλεχος Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο λοιμογόνο από προηγούμενα. Στοιχεία από τη Νότια Αφρική, την πρώτη χώρα που είχε μεγάλη επιδημία που προκλήθηκε από το στέλεχος, έχουν δείξει μέχρι στιγμής χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη από ένα περιβάλλον υψηλού προγενέστερου οροεπιπολασμού που καταδεικνύει λιγότερο σοβαρή ασθένεια στο κύμα τέσσερα, μετά την προσαρμογή τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την προηγούμενη διάγνωση λοίμωξης», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη. «Ακόμη και αφού εξετάστηκε αυτή η προστασία, υπήρξε δυνητική μείωση των πιο σοβαρών επιπτώσεων στο κύμα τέσσερα», υποδεικνύοντας πιθανή μείωση της λοιμογόνου δράσης με την Όμικρον, είπε.

Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί (peer-reviewed), επικεντρώθηκε στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας. Επικεφαλής της ήταν η Mary Ann-Davies, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.

Διαπιστώθηκε ότι το 8% των ανθρώπων νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο ή πέθαναν μέσα σε 14 ημέρες από τη διάγνωση της Covid-19 στο κύμα της Όμικρον, σε σύγκριση με το 16,5% στα τρία προηγούμενα κύματα.

«Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τις συννοσηρότητες και την υποπεριοχή, υπήρξε σημαντικά μειωμένος κίνδυνος θανάτου στο κύμα τέσσερα σε σύγκριση με το κύμα τρία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεδομένης της μολυσματικής φύσης της Όμικρον, τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει ακόμα να κάνουν προσεκτικά σχέδια, λόγω της πιθανής αύξησης των ασθενών.

Με πληροφορίες από euro2day.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v