Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων είναι μια πραγματική κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Γράφει ο Πέτρος Κατσουρίδης

Για πολλούς, οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια εποχή που περιμένουν με ανυπομονησία. Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, τα δώρα και τα ταξίδια, κάνουν αυτές τις γιορτές την πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, όμως αυτό δεν ισχύει για όλους. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι κουραστική και δύσκολη, και λόγω των ημερών, και εξαιτίας της πανδημίας και των δυσκολιών που έχει επιφέρει.

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων ή αλλιώς Εποχική Κατάθλιψη

Κάποιοι άνθρωποι πάσχουν από κάτι που ονομάζεται Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή (MDD) με εποχιακό μοτίβο, που μπορεί να ονομαστεί και Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή. Η Εποχική Κατάθλιψη τείνει να εμφανίζεται από τα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Είναι γνωστό ότι συνδέεται με τις αλλαγές της ημέρας, επομένως, είναι πιο συχνή στις βόρειες χώρες.

Η Εποχική Κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 6% του πληθυσμού και εμφανίζεται και σε ανθρώπους που δεν παλεύουν με την κατάθλιψη τις υπόλοιπες μέρες της ζωής τους. Η περιορισμένη έκθεση στο φως του ήλιου, μπορεί να επηρεάσει την νευροχημική ισορροπία του οργανισμού και συνδέεται συχνά και με την μείωση της παραγωγής της βιταμίνης D. 

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Αίτια

Η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι αγχωτική. Οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο απασχολημένοι και η προσπάθεια εξισορρόπησης των εργασιακών και προσωπικών υποχρεώσεων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος. Τα Χριστούγεννα είναι επίσης μια οικονομικά στρεσσογόνα περίοδος, καθώς τα δώρα και οι διάφορες εκδηλώσεις απαιτούν χρήματα. 

Έτσι λοιπόν, οι διακοπές των Χριστουγέννων μετατρέπονται σε ένα αγχωτικό γεγονός, καθώς συχνά οι άνθρωποι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο ξεχωριστά και ξέγνοιαστα θα είναι. Όταν λοιπόν οι προσδοκίες αυτές δεν εκπληρώνονται, δημιουργούν αισθήματα απογοήτευσης. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι διάφορες φωτογραφίες και κοινοποιήσεις αυτής της περιόδου, μπορεί να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις για το πόσο υπέροχη είναι η ζωή κάποιου άλλου, προκαλώντας αισθήματα μειονεξίας. Άτομα με ναρκισσιστικές τάσεις δε, περιμένουν τα Χριστούγεννα για να δείξουν στους άλλους ότι έχουν μια τέλεια, ευτυχισμένη ζωή. 

Τα Χριστούγεννα είναι τέλος η περίοδος που σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές πρέπει να την περνάμε με την οικογένεια μας, ακόμα και αν δεν είναι αυτό που θέλουμε. Ως εκ τούτου συχνά δημιουργούνται συγκρούσεις ή έρχονται στον νου δυσάρεστες αναμνήσεις του παρελθόντος. 

Είναι εφικτά τα ευχάριστα Χριστούγεννα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποστηρίξετε την ψυχική σας ευεξία κατά την διάρκεια των εορτών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν περιμένετε πάρα πολλά από εσάς ή τους άλλους και στην συνέχεια αξιολογήστε τις προσδοκίες σας για να δείτε αν σας βοηθούν ή όχι. 
-Μάθετε να λέτε όχι. Το να λέμε όχι, όταν κάτι δεν μας προκαλεί ευχαρίστηση, δεν είναι κάτι λάθος και κακό. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν, οφείλουν να ενδιαφέρονται και για τις δικές σας ανάγκες. 
-Περιορίστε τις εξωτερικές πηγές πίεσης. Τα φετινά Χριστούγεννα ίσως πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τα αντικαταστήσετε με βόλτες, ταινίες και χαλαρωτικές στιγμές. 
-Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και την μελαγχολία που μπορεί να δημιουργούν τα Χριστούγεννα, ειδικά αν αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα και κάποια μορφή Εποχικής Κατάθλιψης.
-Τα φετινά Χριστούγεννα κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, δίνοντας του λίγο περισσότερη σημασία, για να έχετε πραγματικά a Merry, little, Christmas.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v