Κάνναβη εναντίον αλκοόλ: Τι βλάπτει περισσότερο;

«Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν για τη δημόσια υγεία από την κάνναβη και το αλκοόλ;» θέτει σαν ερώτημα η Deutsche Welle και παρουσιάζει τις εκτιμήσεις επιστημόνων σε αφιέρωμά της.
Κάνναβη εναντίον αλκοόλ: Τι βλάπτει περισσότερο;
Τα άτομα που ευκαιριακά κάνουν χρήση κάνναβης υποστηρίζουν συχνά ότι το αλκοόλ είναι αρκετά πιο βλαβερό από ό,τι το χασίς ή τη μαριχουάνα. Παράλληλα, ανακοινώνεται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για διαφημίσεις και χορηγίες της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών και των καπνοβιομηχανιών.

«Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν για τη δημόσια υγεία από την κάνναβη και το αλκοόλ;» θέτει σαν ερώτημα η Deutsche Welle και παρουσιάζει τις εκτιμήσεις επιστημόνων σε αφιέρωμά της.

Επίδραση: Το αλκοόλ πλήττει τα κύτταρα, περνά γρήγορα στο αίμα και μεταφέρεται σ΄ ολόκληρο το σώμα. Στον εγκέφαλο επηρεάζει την μεταφορά πληροφοριών, ενώ σε υψηλές ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση.

Από την άλλη, η κάνναβη περιέχει περισσότερα από 60 κανναβινοειδή, από τα οποία το THC είναι η ισχυρότερη ψυχοτρόπα ουσία. Σε γενικές γραμμές, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ έχουν μελετηθεί πολύ περισσότερο από τη χρήση της κάνναβης.

Επιπτώσεις: Και οι δύο ουσίες επιδρούν άμεσα στον εγκέφαλο, περιορίζοντας την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης. Η κατανάλωση αλκοόλ ανήκει στις συχνότερες αιτίες ατυχημάτων στους δρόμους. Ωστόσο και η κάνναβη επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα οδήγησης. Από την άλλη, το αλκοόλ ενισχύει την επιθετικότητα, με το 33% των καταγεγραμμένων βίαιων πράξεων στην Γερμανία να σχετίζονται με αλκοολούχα ποτά. Η κάνναβη δρα μεν χαλαρωτικά και ηρεμεί, ενδέχεται ωστόσο να πυροδοτήσει κρίσεις φόβου ή πανικού.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: «Υπάρχουν ωστόσο περισσότερες από 200 ασθένειες, οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ», λέει ο Ούλριχ Γιόν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκράιφσβαλντ. Μεταξύ αυτών, ασθένειες στο ήπαρ, το κυκλοφορικό, αλλά και ο καρκίνος. Όσον αφορά την κάνναβη υπάρχουν ενδείξεις για ασθένειες όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος των όρχεων.

Θάνατοι: Σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητή ζητημάτων γύρω από την εξάρτηση Γιάκομπ Μαντέι το 2016 στη Γερμανία περίπου το 5% των θανάτων, δηλαδή 44.000 θάνατοι, σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ. Αντίστοιχες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση κάνναβης δεν υπάρχουν στη Γερμανία.

«Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι υπάρχουν και θάνατοι που σχετίζονται και με την χρήση κάνναβης», εξηγεί ο ψυχολόγος από την Πανεπιστημιακή κλινική του Αμβούργου-Έπεντορφ. Το 2019, 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σχετίζονταν με την κατανάλωση κάνναβης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι πάνω από το 80% των καταναλωτών κάνναβης είναι και καπνιστές. Κατά συνέπεια εκτίθενται στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Εξάρτηση: Τα στοιχεία της επιδημιολογικής έρευνας εξαρτήσεων 2018 δείχνουν ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία μεταξύ 18 και 64 ετών καταναλώνουν ποσότητα αλκοόλ με την οποία διακινδυνεύουν την υγεία τους. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι αυτή της ηλικιακής ομάδας θεωρούνται εξαρτημένοι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι δοκίμασαν τουλάχιστον μια φορά κάνναβη τον τελευταίο χρόνο, ενώ 309.000 χαρακτηρίζονται εξαρτημένοι από τη ναρκωτική αυτή ουσία.

Σύμφωνα με γιατρούς οι δύο ουσίες συγκεντρώνουν παρόμοιες πιθανότητες για εκδήλωση εξάρτησης. Η διάφορά τους είναι ωστόσο ότι, σε αντίθεση με την κάνναβη, οι προσπάθειες απεξάρτησης από την κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με πολύ σοβαρότερο σύνδρομο στέρησης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v