ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποίησε νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα
Σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποίησε νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε «βαθύ κόκκινο» χρωματίστηκε η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται δείκτης κρουσμάτων, διαγνωστικών τεστ και θετικότητας, πλέον όλη η χώρα έχει βαφτεί «βαθύ κόκκινο». Αντίστοιχα στοιχεία απεικονίζονται και στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό.

Ωστόσο αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης η επιδημιολογική κατάσταση δείχνει εξίσου δυσμενής. Συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται εκτεταμένες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, λόγου χάρη, το μεγαλύτερο τμήμα της Γερμανίας καθώς και η Ολλανδία και το Βέλγιο. 



Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, στο «πορτοκαλί», βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία. Πράσινες εμφανίζονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.



Εντωμεταξύ, σύμφωνα επίσης με το ECDC, η μετάλλαξη Όμικρον δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να ευθύνεται τους προσεχείς μήνες για τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.

»Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v