Επτά εντελώς μη δραματικοί λόγοι για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για τους μη λειτουργικούς ανθρώπους. Μπορεί να βοηθήσει και σε λιγότερο σημαντικές δυσκολίες.
Επτά εντελώς μη δραματικοί λόγοι για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία
Σε μία πολύ γενική προσέγγιση οι ψυχίατροι λένε πως φαρμακευτική αγωγή δίνεται σε ανθρώπους που λόγω της ψυχικής τους νόσου παύουν να είναι λειτουργικοί. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την ψυχοθεραπεία. Κι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος του κόσμου αν είσαι (ή φαίνεσαι) έχεις τουλάχιστον επτά λόγους να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Άλλωστε, σαν άνθρωποι πάντα έχουμε άλυτα θέματα μέσα μας.

Μπορείς να ξεκινήσεις σε περίπτωση που:

Υπεραναλύεις: Κάνεις πολλούς συνειρμούς κι αυτό συνεπάγεται εκατοντάδες σενάρια. Ακόμη κι όταν κάνεις ή έχεις σκοπό να κάνεις κάτι απλό, πιάνεις τον εαυτό σου να αναλύει υπερβολικά τις συνέπειες ή οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα να βιώνεις έντονο στρες, πίεση και θλίψη. Μετά την υπερανάλυση, η διάθεσή σου μεταβάλλεται απότομα και οι αρνητικές σκέψεις επισκιάζουν τις θετικές. Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη ρίζα του προβλήματος και να υιοθετήσεις πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συνειρμών.

Βιώνεις μια σημαντική αλλαγή: Από την αλλαγή εργασίας και τη μετακόμιση, έως τον χωρισμό, ίσως χρειάζεσαι την κατεύθυνση ενός ψυχοθεραπευτή προκειμένου να νοηματοδοτήσεις τη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και να βρεις πώς να θέτεις και να κυνηγάς τους στόχους σου, δίχως να σε εμποδίζει ο φόβος της αλλαγής.

Νιώθεις ότι δεν βρίσκεις κίνητρο: Νιώθεις πως δεν έχεις την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητά σου στο 100%, δυσκολεύεσαι να νιώσεις ευχαριστημένος και πλήρης, ακόμα και μέσω δραστηριοτήτων που κάποτε σου προκαλούσαν ευχαρίστηση. Μπαίνεις στη διαδικασία να αναβάλλεις όλο και συχνότερα τις υποχρεώσεις σου. Ο ψυχολόγος θα σε κατευθύνει στο να πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου και να ξαναφέρεις τη χαρά και την ηρεμία στη ζωή σου.

Οι σχέσεις σε πιέζουν: Οι συντροφικές, οικογενειακές, φιλικές ή συναδελφικές σχέσεις είναι ικανές για μεγάλες ποσότητες πίεσης, σε περίπτωση που δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου ή δεν βάζεις τα απαραίτητα όρια. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα εκπαιδευτείς σε πιο λειτουργικές τεχνικές (σωστής) επικοινωνίας και πιθανόν να φέρεις την ισορροπία που χρειάζεσαι στις σχέσεις σου.

Φίλοι και οικογένεια σε ενθαρρύνουν να ξεκινήσεις: Ενίοτε, ενώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποια διαταραχή στην ψυχική μας υγεία, δεν το παραδεχόμαστε, γιατί αδυνατούμε να το δούμε ή απλά βρισκόμαστε σε άρνηση. Αν τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε συμβουλεύουν να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, κάτι διαφορετικό θα έχουν παρατηρήσει πάνω σου. Δεν χάνεις κάτι να ξεκινήσεις.

Διαταράσσεται ο ύπνος και η διατροφή σου: Αν έχεις αρχίσει να κοιμάσαι αργά ενώ κοιμόσουν νωρίς, τη μία μέρα πολλές ώρες, την άλλη λίγες ή συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τις διατροφικές σου συνήθειες, αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Μπορεί να κρύβεται από πίσω κάποιο άλλο πρόβλημα από πίσω.

Προσπαθείς να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει στην εκμάθηση εναλλακτικών, πιο λειτουργικών στρατηγικών διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, ώστε να τα ξεπερνάς χωρίς να βιώνεις υπερβολικό στρες και πόνο. Μέσα από αυτές θα νιώσεις αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τον εαυτό σου, αλλά και θα βρεις τρόπους να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Η αναζήτηση των υπηρεσιών ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή δεν συσχετίζεται με «προβληματικούς», αλλά με «προβληματισμένους» ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται πως νιώθουν έντονα την ανάγκη για αλλαγή. Εξάλλου, η ενασχόληση με τον εσωτερικό μας κόσμο μέσω μιας ψυχοθεραπευτικής σχέσης οδηγεί στη βαθύτερη κατανόηση αυτού, στον εντοπισμό των πραγματικών επιθυμιών και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v