Πρώτη σε θανάτους από κορωνοϊό στον δυτικό κόσμο είναι η Ελλάδα

Την θλιβερή πρωτιά των περισσότερων θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους στον δυτικό κόσμο κατέκτησε η χώρα μας.
Πρώτη σε θανάτους από κορωνοϊό στον δυτικό κόσμο είναι η Ελλάδα
Σε σύνολο 17 χωρών του λεγόμενου δυτικού κόσμου (ΗΠΑ και Ευρώπη) η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της πρώτης χώρας σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα το τελευταίο δεκαπενθήμερο είμαστε πρώτοι και στην ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι θάνατοι ανθρώπων από κορωνοϊό.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Βασίλη Ιγνατιάδη για το Euro2day, ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλης Τσαουσίδης ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία των απωλειών από Covid-19 από το Νοέμβριο του 2020 (όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα) μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, και κατέληξε σε συμπεράσματα που προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Από την περασμένη Τρίτη, 23/11, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση και την Ιταλία στην τρίτη.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο στον Δυτικό Κόσμο από 1/11/2020 ως τις 24/11 και «ταχύτητα» τελευταίων 15 ημερών [η «ταχύτητα» ισοδυναμεί με ρυθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Π.χ. 107 km/h σημαίνει 107 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο - Δεδομένα από Our World In Data].



«Στο μεγαλύτερο διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, η μέση τιμή θανάτων της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις και συχνά στην πρώτη θέση μεταξύ των δυτικών χωρών», λέει ο κ. Τσαουσίδης, διευκρινίζοντας πως αφήνει εκτός σύγκρισης τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, γιατί οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

Ο ίδιος προβλέπει, μάλιστα, περαιτέρω αύξηση θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και τα ποσοστά των ασθενών άνω των 65 ετών στις καθημερινές μολύνσεις εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 11% με 12% του συνόλου.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε την συνέχεια στο Euro2day.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v