Τι συμβαίνει στο σώμα όταν διακόπτουμε το κάπνισμα;

Είναι δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα, ωστόσο αν το σκέφτεστε έχουμε να σας πούμε ότι τα οφέλη είναι πολλά.
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν διακόπτουμε το κάπνισμα;
Δεν βγήκατε από κάποια σπηλιά για να μη γνωρίζετε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και πως η διακοπή του έχει θετική επίδραση στον οργανισμό μας. Γνωρίζετε όμως ποια είναι τα οφέλη;

Ας τα εξετάσουμε:

Η ποιότητα του αίματος βελτιώνεται

Όταν γίνεται καύση του καπνού και έπειτα τον εισπνέουμε, ένα από τα χιλιάδες χημικά στοιχεία που «βάζουμε» στον οργανισμό μας είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα, δημιουργώντας προβλήματα. Μετά το τελευταίο μας τσιγάρο, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επιστρέφουν στο φυσιολογικό μέσα σε 12 ώρες.

Η αίσθηση της όσφρησης βελτιώνεται

Το κάπνισμα λόγω της ξηροστομίας που προκαλεί, με τον καιρό αχρηστεύει την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Από τις πρώτες δύο μέρες κιόλας, θα διαπιστώσετε ότι οι αισθήσεις αυτές θα βελτιωθούν.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων

Μέσα σε δύο εβδομάδες με τρεις μήνες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σημαντικά, και η λειτουργία των πνευμόνων επανέρχεται σιγά-σιγά. Όταν δεν καπνίζουμε, το αναπνευστικό μας σύστημα καθαρίζεται μόνο του—δημιουργούνται βλέννες, οι οποίες παγιδεύουν σκόνη και μικροοργανισμούς, και μετά αποβάλλονται. Όταν καπνίζουμε, αυτή η διαδικασία δεν επαρκεί για να καθαρίσει τους πνεύμονες με αποτέλεσμα το αναπνευστικό μας σύστημα να παραμένει «βρώμικο», κι έτσι προκαλείται ο γνωστός βήχας των καπνιστών. Μετά στους πρώτους εννιά μήνες χωρίς τσιγάρο, τα συμπτώματα του βήχα, της δύσπνοιας όπως και και του συριγμού, υποχωρούν.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας

Μετά από ένα έτος χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος να αποκτήσετε στεφανιαία νόσο μειώνεται κατά 50%. Και, προφανώς, όσο εξακολουθείτε να μένετε άκαπνος, αυτός ο κίνδυνος θα ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Για την ακρίβεια, δεκαπέντε χρόνια χωρίς κάπνισμα θέτουν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης νόσου στα ίδια επίπεδα με κάποιου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Αν θέλετε να έχετε τις ίδιες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο με κάποιον αντικαπνιστή τότε θα πρέπει να κάνετε υπομονή πέντε χρόνια -χωρίς τσιγάρο, ε.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται στο μισό σε σχέση με ενός καπνιστή, εάν σταματήσετε το τσιγάρο για δέκα χρόνια. Επίσης, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της κύστης, των νεφρών αλλά και του παγκρέατος.

Αλλαγές στην εμφάνιση

Το κάπνισμα ως γνωστόν (για να το θέσουμε ευγενικά) χρωματίζει τα νύχια, τα δάχτυλα και τα δόντια, προκαλεί ασθένειες στα ούλα και κακοσμία. Συμπληρωματικά, οι πιθανότητες για τους καπνιστές να χάσουν τα δόντια τους, είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους των μη καπνιστών. Η διακοπή του καπνίσματος θα έχει σχεδόν άμεσα αντίκτυπο στο χρώμα του προσώπου σας (λόγω της καλύτερης ροής του αίματος), όπως και στο χρώμα των δακτύλων και δοντιών -σταδιακά η νικοτίνη θα αποβάλλεται.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v