Τι να πεις σε κάποιον για να τον ηρεμήσεις

Είναι δύσκολο να βοηθήσεις κάποιον να ηρεμήσει όταν του έχει γίνει έμμονη ιδέα το πρόβλημά του. Ωστόσο, δεν είναι και ακατόρθωτο.
Τι να πεις σε κάποιον για να τον ηρεμήσεις
Είναι βράδυ κι εσύ έχεις χαλαρώσει στον καναπέ σου βλέποντας σειρά και τρώγοντας το βραδινό σου. Ξάφνου το τηλέφωνο χτυπά και είναι ο πανικοβλημένος κολλητός-ή που με μισόλογα προσπαθεί να σου εξηγήσει τι συνέβη και έχει αναστατωθεί. Έχει σχέση με τη δουλειά του; Έχει σχέση με τη σχέση του; Ό,τι και να ΄ναι, εσένα δουλειά σου είναι πας να τον βρεις και να τον βοηθήσεις να ηρεμήσει.

Δώσε λίγο χώρο στην αρχή

Αντί να πεις στον φίλο-η σου να ηρεμήσει και να τον εκνευρίσεις ακόμα περισσότερο και να σου απαντήσει «ΗΡΕΜΟΣ ΕΙΜΑΙ», πρόσφερε ένα ποτήρι νερό ή ρώτα αν θέλει να κάνετε έναν γύρο το τετράγωνο. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει λίγο χρόνο ώστε να δει την κατάσταση πιο ψύχραιμα.

Μην ευτελίζεις τα λεγόμενά του-ης

«Δεν μου φαίνεται τόσο κακό» ή «Όλα είναι στο κεφάλι σου» μπορεί να πληγώσουν κάποιον ή ακόμη χειρότερα να τον-ην κάνουν να νιώσει ανισόρροπος-η. Όταν υπονοείς ότι κάποιος υπερβάλλει, νιώθει ότι δεν τον παίρνεις στα σοβαρά -σε καμία περίπτωση πάντως δε νιώθει ότι τον υποστηρίζεις. Εσύ μπορεί να έχεις καλές προθέσεις, αλλά με αυτά τα λόγια, χωρίς να το θες, κάνεις τον φίλο σου να νιώθει παράξενα. Αντ’ αυτού πες κάτι όπως «Ακούγεται πολύ αγχωτικό».

Χρειάζεται ηρεμία όχι λύσεις

Είναι απολύτως φυσιολογικό το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς να είναι οι πιθανές λύσεις στο πρόβλημά του, ειδικά αν είσαι άτομο που του αρέσει να βρίσκει λύσεις. Δεν αποκλείεται να νιώσει άσχημα που δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε ακούσει. Προτίμησε να κάνεις ερωτήσεις όπως «πώς πιστεύεις ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημά σου;» ή «ποια είναι η ιδανική εξέλιξη πιστεύεις;». Ο φίλος σου γνωρίζει καλύτερα τι μπορεί να τον βοηθήσει.

Απόφυγε την κριτική

Κράτα οποιαδήποτε κριτική για τον εαυτό σου όταν ένας φίλος σου φρικάρει. Δεν είναι ώρα να του πεις ποιο ήταν το δικό του λάθος στην κατάσταση που του προκάλεσε πανικό, ούτε να του πεις «εγώ στα ‘λεγα».

Επανάλαβε τα λόγια του

Προσπάθησε να επαναλάβεις τα λεγόμενά του. Για παράδειγμα, αν ο φίλος σου πει ότι ένας συνάδελφος τον ενόχλησε με τη συμπεριφορά του, επανάλαβε τις πράξεις του και συμπλήρωσε τα συναισθήματα που μπορεί να του προκάλεσε.

Κατεύθυνε την αναπνοή του

Είναι πολύ πιθανό εκείνη τη στιγμή είτε να αναπνέει γρήγορα, είτε να παίρνει ελάχιστες ανάσες. Θύμισέ του να παίρνει βαθιές ανάσες, ώστε να επικεντρωθεί στην ανάσα του και στη φωνή σου.

Δώσε επιλογές

Όχι επιλογές δοκιμασμένες από εσένα, επιλογές που έχεις παρατηρήσει ότι τον έχουν βοηθήσει στο παρελθόν. Είναι μιας μορφής υπενθύμιση σχετικά με το τι μπορεί να τον βοηθά να ηρεμήσει. Αν δεν μπορείς να ανακαλέσεις στη μνήμη σου κάποια τεχνική του, απλά ρώτα τι θα τον ηρεμούσε τώρα. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό.

Μείνε στο πρακτικό κομμάτι

Μπορεί να είναι λάθος στιγμή να προτείνεις λύσεις στο πρόβλημά του, ωστόσο μπορείς να προσφέρεις λύσεις σε πρακτικό επίπεδο, σε άλλα θέματα που τον απασχολούν. Για παράδειγμα, προσφέρσου να του καθαρίσεις την κουζίνα, να απλώσεις ένα πλυντήριο ή να σιδερώσεις -αγγαρίες που εκείνη τη στιγμή ίσως του μοιάζουν βουνό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v