ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις εισαγωγές σε ΜΕΘ στην Ελλάδα

Η σύγκριση εισαγωγών - θανάτων στα τρία κύματα, μέσα από την ανάλυση του καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη.

Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις εισαγωγές σε ΜΕΘ στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των ημερησίων θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα φλερτάρει με την πρωτιά στην Ευρώπη. Ο καθηγητής του ΤΗΜΜΥ και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης εξηγεί πού οφείλεται ο αριθμός αυτός.

Ο καθηγητής συγκρίνει τον αριθμό των εβδομαδιαίων θανάτων όπως ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ με τον αριθμό των εβδομαδιαίων εισαγωγών σε ΜΕΘ, που δημοσιοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Επομένως, αντί να εκτιμά την πίεση του συστήματος υγείας με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, υπολογίζει τις εβδομαδιαίες εισαγωγές και τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι πως το σύστημα υγείας βρέθηκε από νωρίς σε κατάσταση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τις ανάγκες περίθαλψης. Παρά το γεγονός ότι η πίεση μέχρι πρόσφατα ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτή του δεύτερου και τρίτου κύματος, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι ήταν ως και διπλάσιοι των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

«Η δική μου επιστημονική αρμοδιότητα είναι να παρατηρήσω πότε το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές. Είναι ευθύνη των αρμόδιων να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό», διευκρινίζει ο κ. Τσαουσίδης και προσθέτει: «Η δήλωση του κ. Βασιλακόπουλου για τον τρόπο με τον οποίο στήνονται και στελεχώνονται κάποιες ΜΕΘ ίσως δίνει ένα μέρος της εξήγησης για τους θανάτους στις εντατικές. Για τους εκτός ΜΕΘ δεν δίνονται στοιχεία από την πολιτεία». Επισημαίνει επίσης ότι τις σχετικές παρατηρήσεις τις είχε διατυπώσει δημόσια ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως δεν είχαν δοθεί οι αναγκαίες εξηγήσεις.

Πότε οι θάνατοι ξεπερνούν τις εισαγωγές

Η εμπειρία του δεύτερου και τρίτου κύματος έδειξε πως οι θάνατοι (κατά μέσο όρο) ήταν ως και διπλάσιοι των εισαγωγών, όταν κορυφώθηκε η πίεση στο σύστημα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2020 και την άνοιξη του 2021. Σε περιόδους ύφεσης, τα δύο μεγέθη είναι ισοδύναμα ή οι θάνατοι υπολείπονται των εισαγωγών.

Στο τέταρτο κύμα που διανύουμε, ο αριθμός των εβδομαδιαίων εισαγωγών μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν σημαντικά μικρότερος από αυτόν που καταγράφηκε στην κορύφωση των δύο προηγούμενων κυμάτων. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, καταγράφονταν λιγότερες από 150 εισαγωγές την εβδομάδα, ενώ το Νοέμβριο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021 είχαμε κάποιες φορές περισσότερες από 350. Παρά τη μικρότερη πίεση, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων ήταν από 50% ως και 100% υψηλότερος από αυτόν των εισαγωγών.

«Δεν μπορεί να πεθαίνουν διακόσιοι άνθρωποι ενώ έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ εκατό. Αναλύσαμε αρκετές εβδομάδες επί σειρά, όπου είχαμε αριθμό θανάτων περίπου στο διπλάσιο από τον αριθμό των εισαγωγών. Αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες, από τα τέλη Αυγούστου, και δείχνει μια σαφέστατη ανεπάρκεια του συστήματος υγείας να τους περιθάλψει», λέει ο κ. Τσαουσίδης και συμπληρώνει: «Τώρα που ξεκινάει η πραγματική πίεση στο σύστημα, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει».

Το «μπουρίνι», η «καταιγίδα» και η «βροχή»

Με κριτήριο την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία από τον ρυθμό νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ, ο κ. Τσαουσίδης παρομοιάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με «μπουρίνι», το τρίτο με «καταιγίδα διαρκείας» και το τέταρτο -στην πρώτη του φάση- με «βροχή». Τώρα που αρχίζει να φαίνεται μια σοβαρή αύξηση των εισαγωγών Covid σε κλινικές και ΜΕΘ εκτιμά πως «αν αυτή έχει διάρκεια, με δεδομένη την πρόωρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, ενδεχομένως πρωτόγνωρα».

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 όπως ένα μπουρίνι μεγάλης έντασης και σχετικά μικρής διάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2020 έκλεισε με λιγότερες από 100 εισαγωγές ΜΕΘ και αντίστοιχα 61 θανάτους. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά, στην κορύφωση της κρίσης, είχαν καταγραφεί περισσότερες από 350 εισαγωγές την εβδομάδα και σχεδόν διπλάσιοι θάνατοι (691). «Αυτή η απόσταση εβδομαδιαίων εισαγωγών ΜΕΘ και εβδομαδιαίων θανάτων μάς είχε οδηγήσει τότε στην παρατήρηση των θανάτων εκτός ΜΕΘ», σημειώνει.

Το τρίτο κύμα άρχισε όταν η πίεση στις ΜΕΘ αυξήθηκε στο τέλος Μαρτίου -μέχρι τότε υπήρχε μια ισορροπία εισαγωγών ΜΕΘ και θανάτων ανά εβδομάδα- και είχε παρατεταμένη διάρκεια σε σχέση με το δεύτερο. Επί δύο μήνες περίπου είχαμε 350 εισαγωγές ΜΕΘ κάθε εβδομάδα και περίπου 550 θανάτους. «Η απόσταση εβδομαδιαίων εισαγωγών ΜΕΘ και εβδομαδιαίων θανάτων αποτύπωσε και πάλι την αδυναμία εξυπηρέτησης του συστήματος υγείας. Αυτή η απόσταση και η παρατεταμένη διάρκειά της μας οδήγησε στην παρατήρηση του υπερβολικού ποσοστού θανάτων και εντός ΜΕΘ».

Στο τέταρτο κύμα, στη φάση που βρισκόμασταν ως το αμέσως προηγούμενο διάστημα, επί δύο μήνες είχαμε σταθερά 120-150 εισαγωγές ΜΕΘ την εβδομάδα και αντίστοιχα 200 ως και 300 θανάτους. Με αντίστοιχο αριθμό εισαγωγών στα προηγούμενα κύματα, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κυμαίνονταν από 120 έως 170.

Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, η απουσία στοιχείων για εισαγωγές και θανάτους ανά περιοχή περιορίζει τη δυνατότητα πιο εμπεριστατωμένης ανάλυσης. «Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, η πίεση είναι σαφώς αυξημένη, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές όχι τόσο μεγάλη ακόμη. Αν απομόνωνε κανείς κάποιες περιοχές, θα έβρισκε ακόμη μεγαλύτερες δυσαναλογίες, ενδεχομένως και τριπλάσιους αριθμούς θανάτων σε σχέση με εισαγωγές. Η δημοσιοποίηση στοιχείων σε επίπεδο πανελλαδικού μέσου όρου δεν αποτυπώνει την κατά τόπους τραγική πραγματικότητα, αλλά, ακόμα κι έτσι, είναι εμφανής η ανεπάρκεια του συστήματος».

Πηγή: euro2day

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v