Ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα. Στήνονται ράντζα στην Αττική για non Covid ασθενείς. Επιτάξεις γιατρών προαναγγέλλει ο Θ. Πλεύρης.
Ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, το τέταρτο κύμα πιέζει τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με εικόνες που θυμίζουν τον περασμένο χειμώνα. Ράντζα και πλήθος εισαγωγών εντοπίζονται και στην Αττική, αλλά από non Covid περιστατικά.

Η εικόνα έχει ως εξής:

Στη Θεσσαλονίκη, εφημέρευε, από χθες έως σήμερα, το Ιπποκράτειο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εισήχθησαν 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 «ύποπτα» κρούσματα κορωνοϊού. Νοσηλεύονται συνολικά 150 ασθενείς με Covid. Μεταξύ αυτών, 3 παιδιά και 3 έγκυες.

Οι 15 κλίνες της ΜΕΘ Ιπποκράτειου είναι κατειλημμένες, ενώ 4 ασθενείς νοσηλεύονται σε χειρουργεία και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για εισαγωγή στη ΜΕΘ. Γεμάτες είναι και οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με 3 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ κατειλημμένες είναι και οι 30 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα ράντζα

Ισχυρή είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της Αττικής, με τον κ. Γιαννάκο επισημαίνει πως τα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία είναι γεμάτα ράντζα, με το Αττικό να έχει 100 ράντζα μετά από κάθε εφημερία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής, η πληρότητα των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο είναι 87%.

Το πρόβλημα, όμως, δεν οφείλεται σε περιστατικά Covid-19. Με αφορμή σημερινές καταγγελίες της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη για την κατάσταση στο Γεννηματάς, από την 1η ΥΠΕ δημοσιοποιήθηκε ο παραπάνω πίνακας και ανακοινώθηκαν τα εξής:



Το σύνολο των εισαγωγών Covid - non Covid περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη ημερομηνία εφημέρευσης, ενώ ειδικά τα περιστατικά Covid εμφανίζονται μειωμένα (16 έναντι 25 στις 30/10/2021).

Σχετικά με τις επικουρικές κλίνες, στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 24 (35 στην εφημερία της 30ής Οκτωβρίου). Με την έκδοση εξιτηρίων, οι ασθενείς θα προωθηθούν σταδιακά στους θαλάμους των Κλινικών του Νοσοκομείου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v