Ενδοοιγενειακή ασπίδα οι εμβολιασμένοι και για τους ανεμβολίαστους

Όσο περισσότερα μέλη μιας οικογένειας εμβολιάζονται, τόσο αυξάνεται και η προστασία για τα ανεμβολίαστα μέλη της, λέει νέα σουηδική έρευνα.
Ενδοοιγενειακή ασπίδα οι εμβολιασμένοι και για τους ανεμβολίαστους
Καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων μελών μιας οικογένειας αυξάνεται, η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού στα ανεμβολίαστα μέλη της μειώνεται. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία.

Αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου 815.000 οικογένειες με δύο έως πέντε μέλη, εκ των οποίων το 6% ανεμβολίαστοι που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουμέα, με επικεφαλής τον καθηγητή γηριατρικής Πέτερ Νόρντστρομ, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα. Η έρευνά τους δημοσιεύεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των μελών μιας οικογένειας που είχαν πλέον αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό (εμβολιαστική ή φυσική) και στον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και εισαγωγής στο νοσοκομείο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας χωρίς ανοσία.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι είχαν από 45% έως 97% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, όσα περισσότερα ήταν τα μέλη της οικογένειας τους με ανοσία: Αν στην οικογένεια υπήρχε ένα μέλος με ανοσία, ο κίνδυνος μόλυνσης των υπόλοιπων ήταν 45% έως 61% μικρότερος, αν τα μέλη με ανοσία ήταν δύο, ο κίνδυνος για τους λοιπούς ήταν μικρότερος κατά 75% έως 86%, με τρία μέλη με ανοσία η μείωση του κινδύνου ήταν 91% έως 94%, ενώ με τέσσερα μέλη έφτανε το 97%. Τα ποσοστά ήταν παρόμοια και για σοβαρές λοιμώξεις, που χρειάζονταν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν σαφώς ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός όχι μόνο για ατομική προστασία, αλλά επίσης για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, ιδίως μέσα στις οικογένειες, οι οποίες αποτελούν περιβάλλον υψηλού κινδύνου για τέτοια μετάδοση», ανέφερε ο δρ Νόρντστρομ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v