Γιαμαρέλλου: Νέο στέλεχος του κορωνοϊού μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα

Για την νέα μετάλλαξη Delta plus μίλησε η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία όπως είπε μεταδίδεται 60 φορές γρηγορότερα από την Δέλτα.
Γιαμαρέλλου: Νέο στέλεχος του κορωνοϊού μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα
Δεν μας έφτανε η μετάλλαξη Δέλτα, ήρθαν και τα παραπαίδια της, τα οποία μάλιστα μεταδίδονται 60 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι η προηγούμενη εκδοχή τους. Ο λόγος για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το λεγόμενο Delta+, το οποίο σύμφωνα με την Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, καλύπτεται μεν από το εμβόλιο, είναι ωστόσο τρομερά μεταδοτικό.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα στέλεχος που λέγεται Delta+ που μεταδίδεται 60 φορές ταχύτερα από ό,τι ο προηγούμενος Delta. Ενώ είναι ο ίδιος ιός, ο ιός δηλαδή που τον πιάνει το εμβόλιο, ωστόσο μεταδίδεται ακόμα γρηγορότερα από τη Delta, που μεταδιδόταν 10 φορές πιο γρήγορα από το βρετανικό στέλεχος» εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πρόκειται για κάτι πολύ πρόσφατο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα πάρει διαφορετικό όνομα το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Αναφέρομαι σε αυτό για να δείξω πόσο σημαντικό είναι το θέμα του εμβολιασμού στη χώρα μας» συνέχισε η καθηγήτρια, μιλώντας για αύξηση θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, και σημειώνοντας πως είναι επόμενο οι θάνατοι να αυξάνονται αν αυξάνονται και τα κρούσματα. Μάλιστα, όπως είπε, το 90-92% των ανθρώπων που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό «είναι άλλο ένα μήνυμα που σου λέει πήγαινε και εμβολιάσου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει εμβολιάσει πλήρως το 85% του πληθυσμού και κατέγραψε 40 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, σε σχέση με τη χώρα μας που έχει εμβολιαστεί το 58% του πληθυσμού με 217 θανάτους την προηγούμενη εβδομάδα, και τη Ρουμανία με εμβολιασμένο μόνο το 28% με 1.400 θανάτους. Σύγκριση που αποδεικνύει πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός.

Κλείνοντας, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να θεωρούν ότι τέλειωσε η πανδημία, και πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v