Η αποτελεσματικότητά του Pfizer κατά της λοίμωξης πέφτει στο 47% μετά από 5 μήνες

Υψηλή παραμένει η προστασία από νοσηλεία και θάνατο, ωστόσο τα ποσοστά πέφτουν αναφορικά με την αποτροπή μίας νέας λοίμωξης.
Η αποτελεσματικότητά του Pfizer κατά της λοίμωξης πέφτει στο 47% μετά από 5 μήνες
Η προστασία του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, σχετικά με την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου υποχωρεί, ενώ παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47%.

Με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ. Σάρα Τάρτοφ, οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών το διάστημα Δεκεμβρίου 2020 -Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχαν διαγνωστεί με τον ιό, και το 6,6% αυτών είχαν νοσηλευτεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν στο 73% και έναντι της νοσηλείας, στο 90%. Η προστασία έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα παρέμενε στο 93% για το πρώτο εξάμηνο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, στο 47% μετά από πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών του κορονοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η έρευνα εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Δέλτα διαφεύγει της ανοσολογικής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v