Τα εμβόλια θα χρειαστούν ανανέωση μέσα στο 2022

Ο ιός πιθανόν να υποστεί νέες μεταλλάξεις και θα διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια, γι’ αυτό θα πρέπει να ανανεωθούν ως τα μέσα του 2022.
Τα εμβόλια θα χρειαστούν ανανέωση μέσα στο 2022
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, η οποία σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer ανέπτυξε το πρώτο mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο ιός πιθανόν να υποστεί νέες μεταλλάξεις και θα διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια, γι’ αυτό θα πρέπει να ανανεωθούν ως τα μέσα του 2022.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σταδιακά θα εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις οι οποίες θα επιτρέπουν την ανοσολογική διαφυγή του ιού.  «Φέτος (ένα διαφορετικό εμβόλιο) είναι τελείως περιττό. Όμως έως τα μέσα του επόμενου χρόνου θα είναι μια διαφορετική κατάσταση», τόνισε.

Ο Ουγκούρ Σαχίν επεσήμανε ότι οι σημερινές παραλλαγές του ιού, ιδίως η Δέλτα, μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές, ωστόσο δεν είναι αρκετά διαφορετικές, ώστε να εξαλείψουν την αποτελεσματικότητα των τωρινών εμβολίων. Όπως δήλωσε, οι συμπληρωματικές δόσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτά τα στελέχη του κορονοϊού. Τελικά, όμως, πρόσθεσε, ο ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούν να διαφύγουν από την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε καθίσταται αναγκαία η έρευνα μιας τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου, η οποία θα στοχεύει ειδικά στα νέα στελέχη.

«Αυτός ο ιός θα μείνει και θα προσαρμοστεί περαιτέρω. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέσουμε ότι η επόμενη γενιά του ιού θα είναι πιο εύκολη στην αντιμετώπιση της από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά. Πρόκειται για μια συνεχή εξέλιξη του και η εξέλιξη αυτή μόλις έχει αρχίσει», ανέφερε ο Σαχίν.

Εκτιμά ότι το 2022 θα υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις στα προγράμματα εμβολιασμού: ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους και συνεχιζόμενη ενημέρωση στους ανεμβολίαστους. Αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για το την εξέλιξη της τιμής του εμβολίου Pfizer/BioNTech, παρ’ όλα αυτά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρχει ζήτηση για το εμβόλιο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος αντιτίθεται στις πιέσεις προς τις Pfizer, BioNTech και άλλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων κατά του Covid-19, να μοιραστούν τις πατέντες τους, ώστε επιτευχθεί η πιο μαζική παραγωγή των εμβολίων και να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων και πιο φτωχών χωρών. Μία τέτοια ενέργεια, όπως ισχυρίστηκε, θα αποτελούσε κίνδυνο για τον έλεγχο ποιότητας των εμβολίων. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer 'Αλμπερτ Μουρλά έχει αναφέρει ότι το «άνοιγμα» των πατεντών θα αποτελούσε αντικίνητρο για νέες καινοτομίες στη φαρμακοβιομηχανία.

 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v