Έρχεται προληπτικό χάπι κατά του κορωνοϊού

Η Pfizer ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για νέο χάπι που θα μειώνει τις πιθανότητες όσων έρχονται σε επαφή με κρούσμα να νοσήσουν και οι ίδιοι.
Έρχεται προληπτικό χάπι κατά του κορωνοϊού
Ένα νέο χάπι, που θα χορηγείται κυρίως στο άμεσο περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό, προκειμένου να μη νοσήσουν και αυτοί, αναπτύσσει η Pfizer.

Το προληπτικό χάπι, που λαμβάνεται απλά από το στόμα με νερό όπως τα παραδοσιακά χάπια, βρίσκεται πλέον στην δεύτερη από τρεις συνολικά φάσεις δοκιμής, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από κορωνοϊό.

Εκτός από τη Pfizer, και άλλες εταιρείες, όπως οι Merck και Roche, εργάζονται πάνω σε φάρμακα αυτού του τύπου, τα οποία ονομάζονται αντιρετροϊκά.

Η δράση αυτών των φαρμάκων έχει να κάνει με το ότι εμποδίζουν τον ιό να αναπαραχθεί. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ιός πολύ νωρίς προτού να έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί ευρέως, εμποδίζοντας δυνητικά τα συμπτωματικά κρούσματα της νόσου σε αυτούς που είχαν εκτεθεί και σταματώντας την έναρξη της λοίμωξης στους άλλους», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν διευκρινίζοντας ότι το χάπι θα δρα συμπληρωματικά με τα εμβόλια, και δεν θα τα αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στην κλινική δοκιμή που ξεκινά τώρα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.600 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Ορισμένοι θα παίρνουν το χάπι, δύο φορές την ημέρα για 5 έως 10 ημέρες, και οι άλλοι θα παίρνουν placebo, σύμφωνα με τη στάνταρ διαδικασία στις κλινικές δοκιμές αυτού του τύπου. Το φάρμακο ήδη δοκιμάστηκε σε δεκάδες ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπευτική αγωγή της Pfizer, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει αναπροσαρμοστεί από άλλο φάρμακο αλλά αναπτύχθηκε ειδικά κατά του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, είναι πιθανό να χορηγείται σε συνδυασμό με μια «μικρή δόση» ριτοναβίρης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού του AIDS.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v