ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς;

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε το να μετράμε τα αντισώματα με τεστ δεν έχει νόημα, εξηγούν οι ειδικοί.

Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς;

Ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μίλησαν στην ΕΡΤ για τον ρόλο που παίζουν τα αντισώματα ενάντια στον κορωνοϊό και το άσκοπο των τεστ αντισωμάτων που διαδίδονται τώρα τελευταία.

«Ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος στην ΕΡΤ, με την Ματίνα Παγώνη να προσθέτει πως ο αριθμός τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, μετά τον εμβολιασμό «η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται αντισώματα». Στη συνέχεια, «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία».

«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1-2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Με βάση τα παραπάνω, η Ματίνα Παγώνη επισήμανε πως είναι άσκοπα τα πολλά τεστ αντισωμάτων. «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού. Οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το να πιστεύεις στην πρόοδο δεν σημαίνει ότι πιστεύεις ότι έχει γίνει πρόοδος."

Φραντς Κάφκα, Τσέχος συγγραφέας

  • 1944 - Διενεργείται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο "Τζονς Χόπκινς" η πρώτη επέμβαση ανοιχτή καρδιάς.
    1945 - Η Γιουγκοσλαβία γίνεται ενιαίο κράτος.
    1995 - Ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κίνα.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v