ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Προαιρετική θα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου

Ανακοινώσεις για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου θα κάνει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Προαιρετική θα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους έχει ήδη ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ σε δεύτερη φάση προτεραιότητα για την χορήγηση τρίτης δόσης θα έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών, οι υγειονομικοί, και όσοι διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η τρίτη δόση πραγματοποιείται αποκλειστικά με mRNA εμβόλια, ακόμα και σε όσους είχαν κάνει τις πρώτες δόσεις με Astra Zeneca ή Johnson.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι υποχρεωτική, θα γίνει μόνο σύσταση για την πραγματοποίησή της. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι από το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 14/9 έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού από ανοσοκατεσταλμένους.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, λέγοντας πως «οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου είναι μικρές. «Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει σε σχέση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πλάνο για υγειονομικούς και γενικό πληθυσμό

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανέφερε η ίδια τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, καθώς είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό.

Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Σε ερώτηση για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Σχολιάζοντας τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος «διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v