Ένα στα 10 παιδιά είχε συμπτώματα πολύ μετά την ανάρρωση από Covid

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού επιμένουν σε ένα στα δέκα παιδιά πολύ μετά την ανάρρωσή τους.
Ένα στα 10 παιδιά είχε συμπτώματα πολύ μετά την ανάρρωση από Covid
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπιστώθηκε ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά είχε συμπτώματα που επέμεναν για καιρό μετά την ανάρρωση από Covid-19. Ωστόσο, τα συμπτώματα μειώνονταν όσο περνούσαν οι μήνες.

Οι σοβαρές επιπλοκές από κορωνοϊό είναι σίγουρα πιο συνηθισμένες στους ενήλικες, υπάρχει όμως σοβαρή έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις του στα παιδιά, τα οποία εμφανίζουν λιγότερο σοβαρές επιπλοκές.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ πραγματοποίησε τηλεφωνική έρευνα σε 13.834 γονείς παιδιών ηλικίας 3-18 ετών, τα οποία είχαν αναρρώσει από την Covid-19, ζητώντας τους να αναφέρουν αν είχαν ακόμη συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, λήθαργο ή απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Διαπιστώθηκε ότι το 11,2% των παιδιών είχε κάποια συμπτώματα και μετά την ανάρρωση. Το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 1,8 έως 4,6% έξι μήνες μετά τη νόσηση, με τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα.

Στην έκθεσή του το υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά στα εμβόλια και τις επιπτώσεις τους. Η έρευνα διενεργήθηκε περίπου την περίοδο που ξεκινούσε ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών. Αρκετούς μήνες νωρίτερα είχαν εμβολιαστεί οι έφηβοι 16-18 ετών.

Μια πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα στα επτά παιδιά μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα πολλούς μήνες αφότου προσβλήθηκε από την Covid-19.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v