ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Για ανοσοκατεσταλμένους ανοίγει ξανά η πλατφόρμα των ραντεβού για τη τρίτη δόση του εμβολιασμού.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με σκοπό να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Από Δευτέρα 14/09, οι πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία λαμβάνουν sms υπενθύμισης, για να κλείσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως είτε οι πολίτες έλαβαν mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Moderna), είτε εμβόλιο αδενοϊού (AstraZeneca ή Johnson & Johnson), η τρίτη δόση που έχει προγραμματιστεί για όλους θα αφορά εμβόλιο mRNA.

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

- Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

- Καρκίνος υπό αγωγή.

- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στη θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

- Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

- Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Ο στόχος της τρίτης δόσης

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει κατ' αρχάς στην προστασία των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας ο οργανισμός τους δεν κατάφερε να έχει ικανοποιητική ανοσολογική απόκριση μετά τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Επιπλέον, η επανενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης θα πετύχει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων τα οποία θα αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί από τις μελέτες μετρήσεων των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι μετά τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει τρίτη δόση για την ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την κατάταξη των πληθυσμιακών ομάδων με υποκείμενα νοσήματα που θα εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο πιο σίγουρος τρόπος να τελειώσεις έναν πόλεμο είναι να ηττηθείς."

Τζωρτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας

  • 1885 – Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην Αϊόβα των ΗΠΑ.
    1892 – Γενιέται ο συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν.
    1911 – Πεθαίνει ο Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
    1958 – Καταπέφτει στη Γη μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς του το σοβιετικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 1.
    1974 – Ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αρνείται να παραδώσει υλικό που ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Watergate.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v