ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πρέπει να ανησυχούμε για το στέλεχος Μ;

Σε πρόσφατο άρθρο στο WebMD ειδικοί ιολόγοι εξετάζουν τα μέχρι τώρα γνωστά χαρακτηριστικά του νέου στελέχους.

Πρέπει να ανησυχούμε για το στέλεχος Μ;

Γιατί το στέλεχος Μ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος; Θα πρέπει να ανησυχούμε; Οι ειδικοί Jesse Erasmus, PhD, επίκουρος καθηγητής στο University of Washington School of Medicine στο Seattle και Pedro Piedra, MD, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine, στο Houston των ΗΠΑ, δίνουν απαντήσεις σε πρόσφατο άρθρο στο WebMD

Tα στελέχη M εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021 Οπότε, δεδομένου ότι έχουν περάσει περίπου 8 με 9 μήνες, γιατί τράβηξαν την προσοχή μόλις πρόσφατα;

Piedra: Όπως συμβαίνει με κάθε νέο στέλεχος, μόλις ταυτοποιηθεί ή αρχίσει να εξαπλώνεται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα γεγονός που προκαλεί την προσοχή. Το στέλεχος Μ έχει αρχίσει να ανιχνεύεται όχι σε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα ή σε υψηλά ποσοστά, αλλά σε διαφορετικές περιοχές σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και αυτό το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το CDC που παρακολουθεί τα ποσοστά των στελεχών στις ΗΠΑ, το Δέλτα εξακολουθεί να κυριαρχεί, ενώ το στέλεχος M αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% των περιστατικών. Οποιοδήποτε στέλεχος μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέλεχος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αλλά γιατί θεωρείτε ότι το Μ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Erasmus: Αυτό που πιθανότατα προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον είναι ότι το στέλεχος Μ περιλαμβάνει μεταλλάξεις που εντοπίζονται στο Δέλτα, αλλά επίσης και μεταλλάξεις από το Άλφα ή B.1.1.7, το οποίο ήταν επίσης πολύ μεταδοτικό. Υπάρχει η εντύπωση ότι αν συνδυαστούν μεταλλάξεις από διαφορετικά στελέχη, θα προκύψει ένας «υπερ-μεταλλαγμένος ιός», που πρόκειται να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει απαραίτητα. Θα έλεγα προς το παρόν ότι το Μ αποτελεί ένα στέλεχος ενδιαφέροντος.

Το στέλεχος M έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες και 49 πολιτείες -όλες εκτός από τη Νεμπράσκα. Αποτελεί αυτό κάποιο δεδομένο για τη μολυσματικότητα;

Erasmus: Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Τα διαφορετικά στελέχη μπορεί να προκύψουν μέσω δύο διαφορετικών οδών. Στην πρώτη περίπτωση, όλες οι μεταδόσεις προέρχονται από μια κοινή πηγή ενός νέου στελέχους που μεταδίδεται ανά την υφήλιο -και με αυτό τον τρόπο αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός ανάδυσης. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό.

Το άλλο σενάριο είναι η «συγκλίνουσα εξέλιξη», όταν δηλαδή ένα στέλεχος εμφανίζεται σε πολλαπλές, ξεχωριστές περιστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί συγκεκριμένες μεταλλάξεις προσδίδουν κάποιο πλεονέκτημα στον ιό. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλά μονοπάτια μέσω των οποίων ένας ιός μπορεί να φτάσει σε αυτόν τον συνδυασμό μεταλλάξεων, κάτι που ενδεχομένως είναι πιο πιθανό. Επίσης, εάν έχει αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας, θα αναμέναμε να παρατηρήσουμε υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το αν τα εμβόλια καλύπτουν την Μ;

Erasmus: Η M έχει τις μεταλλάξεις E484K και K417N που εντοπίζονται στις παραλλαγές της Βήτα. Η παραλλαγή Βήτα είναι προς το παρόν πιο ανθεκτική στο ανοσοποιητικό σύστημα, περισσότερο και από την παραλλαγή Δέλτα. Οπότε είναι σίγουρα μια έγκυρη υπόθεση και περιμένουμε ακόμη περισσότερα στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε.

Μια έρευνα (που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους) βγήκε στις 7 Σεπτεμβρίου και πράγματι αποδεικνύει ότι η Μ είναι ελαφρώς πιο ανθεκτική στο εμβόλιο από την παραλλαγή Βήτα.

Όταν μιλάμε για αποτελεσματικότητα εμβολίων, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να προσδιορίσουμε το κατά πόσο μας προστατεύουν από μόλυνση, και όχι από σοβαρή ασθένεια. Ακόμα και στην πιο ανθεκτική σε εμβόλια παραλλαγή, τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια.

Δεδομένου ότι το M έχει μεταλλάξεις και από τις παραλλαγές Δέλτα και Βήτα, υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Piedra: Εγείρεται το ερώτημα εάν αυτή η παραλλαγή θα είναι πιο ανθεκτική στα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο. Αυτό ήταν πάντα μια σημαντική ανησυχία για τη γενιά της Βήτα. Αλλά η Δέλτα άλλαξε τα πάντα.

Η μέχρι τώρα κατάσταση δείχνει πως, σε μια συγκεκριμένη στιγμή και σε ένα συγκεκριμένο μέρος, υπάρχει μια παραλλαγή που φαίνεται κυριαρχεί, επειδή είναι η τέλεια παραλλαγή την τέλεια στιγμή.

Το ερώτημα είναι: Θα είναι έτσι η παραλλαγή M; Και η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Πρέπει λοιπόν να το παρακολουθούμε και να αναζητάμε τα πρώτα σημάδια για το ποιο θα είναι το επόμενο κύμα όταν έρθει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ο πιο σίγουρος τρόπος να τελειώσεις έναν πόλεμο είναι να ηττηθείς."

Τζωρτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας

  • 1885 – Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην Αϊόβα των ΗΠΑ.
    1892 – Γενιέται ο συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν.
    1911 – Πεθαίνει ο Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
    1958 – Καταπέφτει στη Γη μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς του το σοβιετικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 1.
    1974 – Ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αρνείται να παραδώσει υλικό που ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Watergate.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v