Μαγιορκίνης: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο

«Δεν είναι άσπρο-μαύρο η μετάδοση» λέει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν μεν, πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους δε.
Μαγιορκίνης: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο
Στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως «η επιδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη συνεχομένη εβδομάδα» καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τονίζοντας όμως ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες.

Ο ίδιος εξήγησε ότι παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βαλκάνια. Στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη, αλλά αύξηση θανάτων 20-30% στο ίδιο διάστημα.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας πως στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας «λόγω της αλλαγής του καιρού αλλά περιμένουμε ότι ο και ο εμβολιασμός που γίνεται τώρα θα αποδώσει, καθώς χρειάζεται 1-2 μήνες να χτιστεί ανοσία».

«Θεωρώ ότι δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους, απάντησε πως και εκείνοι μεταδίδουν τον ιό, αλλά πολύ λιγότερο –και σίγουρα δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων.

«Δεν είναι άσπρο-μαύρο η μετάδοση. Υπάρχουν ανεμβολίαστοι που δεν το μετέδωσαν και το αντίστροφο. Η μετάδοση είναι μια κλίμακα από το άσπρο μέχρι το μαύρο. Αν οι ανεμβολίαστοι είναι στο μαύρο, οι εμβολιασμένοι είναι στο άσπρο, μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Γι' αυτό δεν βλέπουμε μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης μεταξύ εμβολιασμένων, όπως θα βλέπαμε ένα άτομο να μεταδώσει σε 100 άτομα. Αυτά δεν τα βλέπουμε μεταξύ εμβολιασμένων, οπότε περιορίζεται πιο αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v