Τι να κάνεις αν υποψιάζεσαι πως κάποιος έχει κατάθλιψη

Υποψιάζεσαι πως κάποιο κοντινό σου πρόσωπο παλεύει με την κατάθλιψη; Δες πώς μπορείς να τον βοηθήσεις.
Τι να κάνεις αν υποψιάζεσαι πως κάποιος έχει κατάθλιψη
Ένα από τα πολλά δεινά που έφερε στις ζωές μας η πανδημία ήταν και η αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό.

Το λοκντάνουν τσάκισε την ψυχική μας υγεία, αλλά και των γύρω μας, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό η νόσος να χτύπησε την πόρτα κάποιου κοντινού σου προσώπου και να σε έκανε να αναρωτηθείς τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις.

Ξεκίνα από τα παρακάτω.

Αρχικά, ενημερώσου

Για να μπορέσεις να βοηθήσεις πραγματικά, είναι σημαντικό να ενημερωθείς για το τι είναι η κατάθλιψη, τι συνέπειες έχει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να συγκρίνεις το άτομο που έχεις απέναντί σου με αυτό που ήταν κάποτε και όχι με αυτό που είναι τώρα λόγω της νόσου, και έτσι να θυμώνεις ή να απογοητεύεσαι.

Παρακίνησέ τον να κάνει κάτι που τον ευχαριστεί

Μια κοντινή βόλτα, το διάβασμα ενός βιβλίου, η έξοδος με καλούς φίλους, το θέατρο, οι συναυλίες και κυρίως οι ομαδικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθώς απομακρύνουν τον καταστροφολογικό τρόπο σκέψης.

«Άνοιξέ» τον

Κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το κλείσιμο, η απομόνωση και η αντικοινωνικότητα. Πιθανώς το κοντινό σου πρόσωπο να πιστεύει πως κανείς δεν θέλει την παρέα του, πως δεν έχει κάτι να πει και πως θα θεωρηθεί βαρετό από τους γύρω του. Δοκίμασε λοιπόν να τον κάνεις να ενισχύει το κοινωνικό του δίκτυο και να μην απομακρύνει τους γύρω του.

Γυμναστείτε μαζί

Η τακτική άσκηση επιδρά στον οργανισμό όπως τα αντικαταθλιπτικά, αυξάνοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, καθώς και τις ενδορφίνες. Πρότεινέ του να πάτε μαζί για μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή να κάνετε μαζί κάτι στο σπίτι – pilates, yoga, ενδυνάμωση.

Δείξε του τι πάει καλά

Το άτομα με κατάθλιψη έχουν την τάση να εστιάζουν στα αρνητικά, αγνοώντας τις επιτυχίες τους. Βοήθησέ τον να δει τα θετικά, φτιάχνοντας μαζί του μια λίστα με όλα όσα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας του, αλλά και όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στη ζωή του.

Κράτα επαφή

Φρόντισε να μιλάτε τακτικά μέσα στην ημέρα και βοήθησέ τον να οργανώσει μια καθημερινή ρουτίνα που θα φέρνει σταθερότητα στη ζωή του. Το πρόγραμμα σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το φαγητό, ο ύπνος ή οι δουλειές του σπιτιού, θα τονώσουν το αίσθημα ελέγχου, με αποτέλεσμα να βιώνει περισσότερη ικανοποίηση.

Βοήθησέ τον να ξεκινήσει θεραπεία

Σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα με κατάθλιψη δεν αντιλαμβάνονται ότι νοσούν. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να γνωρίζουν ότι η θεραπεία θα βοηθούσε, αλλά δεν ξέρουν πού ή πώς να αναζητήσουν έναν ειδικό. Βρες για εκείνο μερικούς θεραπευτές προκειμένου να επιλέξει, πήγαινε μαζί του στο πρώτο ραντεβού, συζητήστε μαζί τι θα ήθελε να ρωτήσει τον θεραπευτή του ή τι θα θεωρούσε σημαντικό να του αναφέρει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v