Παρόμοιο το ιικό φορτίο της Δέλτα σε εμβολιασμένους και μη

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ιικό φορτίο σε μη εμβολιασμένα άτομα και σε εμβολιασμένα, είναι παρόμοιο στις πρώτες ημέρες της νόσου, χωρίς όμως να αναφέρουν στοιχεία μεταδοτικότητας.
Παρόμοιο το ιικό φορτίο της Δέλτα σε εμβολιασμένους και μη
Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε όλον τον πλανήτη, ενώ μελέτες δείχνουν ότι το ιικό της φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την μετάλλαξη Άλφα.

Το γεγονός αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί.

 «Η έκταση στην οποία μειώνεται η μετάδοση του ιού ποικίλλει ανάλογα με την μετάλλαξη», αναφέρει το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού έτσι ώστε τα εμβολιασμένα άτομα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο από επιδημιολογική άποψη, συνοψίζει το RKI. «Δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι αυτό ισχύει και για τη μετάλλαξη Δέλτα», λέει ο μοριακός βιολόγος Εμάνουελ Βάιλερ, από το Κέντρο Μαξ Ντέλμπρυκ Μοριακής Βιλολογίας στο Βερολίνο.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι το ιικό φορτίο σε μη εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα και σε εμβολιασμένα, είναι παρόμοιο τις πρώτες ημέρες της νόσου.

Αυτό εντοπίστηκε χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη τιμή Ct σε PCR τεστ. Το γενετικό υλικό που υπάρχει σε μικρές ποσότητες πολλαπλασιάζεται στο εργαστήριο σε πολλές δοκιμές. Η τιμή Ct δείχνει πόσες δοκιμές απαιτούνται μέχρι να ανακαλυφθεί το γονιδίωμα του ιού.

Αυτή η μέθοδος ωστόσο, υπολογίζει μόνο την ποσότητα, εξηγεί ο Εμάνουελ Βάιλερ. «Οι μελέτες δεν εξέτασαν εάν ο ιός είναι μεταδοτικός, κάτι που είναι καθοριστικό για το ερώτημα αν μπορεί κάποιος να τον μεταδώσει», συμπληρώνει.

«Είναι βασικά δύσκολο να καταλάβουμε από το καθαρό ιικό φορτίο εάν προκύπτει κίνδυνος μετάδοσης», λέει ο συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης «RapidTests». Σε εμβολιασμένα άτομα, η σχέση μεταξύ του ιικού φορτίου και της μολυσματικότητας μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ισχυρή.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους να είναι υποχρεωτική από το φθινόπωρο και το χειμώνα ενώ προτρέπουν όσους έχουν εμβολιαστεί να κάνουν τακτικά τεστ για να φανεί εάν έχουν μολυνθεί ή όχι και να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους.

Με πληροφορίες από Euro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v