Αρχές Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Προτεραιότητα για την τρίτη δόση του εμβολίου θα δοθεί σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών.
Αρχές Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση
Αποκλειστικά mRNA (Pfizer ή Moderna) θα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου, ανεξάρτητα ποιο εμβόλιο έχει προηγηθεί. Η διαδικασία για τα ραντεβού θα είναι η ίδια όπως και στα προηγούμενα εμβόλια, με την πλατφόρμα να αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ανθρώπων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν είχαν την ανοσία που έπρεπε από τις δυο πρώτες δόσεις. Ο άλλος στόχος είναι η εκ νέου ενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης ώστε να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Η τρίτη δόση θα πραγματοποιείται το νωρίτερο τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από τον Αύγουστο θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις αρχές Σεπτέμβρη.

Η καθηγήτρια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια δεύτερη δόση σε όσους έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όπως εξήγησε πάντως ο Μάριος Θεμιστοκλέους, δεδομένου ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έγιναν αρχές Μαΐου, είναι νωρίς ακόμα για να εξεταστεί το θέμα.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα δοθεί σε:

- Άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή βρίσκονται σε λίστα για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.

- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

- Πάσχοντες από καρκίνο συμπαγούς οργάνου

-Πάσχοντες από αιματολογικό καρκίνο την τελευταία 5ετία
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v