Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα;

Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca ενάντια στη μετάλλαξη δέλτα μέτρησε νέα κλινική μελέτη.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα;
Τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca εξέτασε νέα κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την υφήλιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine, συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση για καθένα από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο στέλεχος δέλτα και 48,7% για το στέλεχος άλφα (την αρχική εκδοχή του κορωνοϊού) με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια.

Το εμβόλιο της Pfizer, μετά από δύο δόσεις έχει αποτελεσματικότητα 93,7% έναντι στο στέλεχος άλφα και 88% έναντι στο στέλεχος δέλτα.

Το εμβόλιο της Astra Zeneca μετά από δύο δόσεις είναι 74,5% αποτελεσματικό ενάντια στο στέλεχος άλφα, και 67% ενάντια στο στέλεχος δέλτα.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της κλινικής μελέτης, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στη συμπτωματική Covid-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα. Υπογραμμίζουν, δε, την ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να επικρατήσει, κορυφώνοντας το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v