Λινού: Είναι πάρα πολλοί οι νέοι που θα νοσήσουν επειδή είναι ανεμβολίαστοι

Η ηλικία δεν αρκεί από μόνη της για να προστατέψει τους νέους και τους ανήλικους, ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.
Λινού: Είναι πάρα πολλοί οι νέοι που θα νοσήσουν επειδή είναι ανεμβολίαστοι
Την προσοχή των νέων καθώς απειλούνται εφιστά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία μιλώντας στο Mega τόνισε πως η ηλικία δεν αρκεί από μόνη της να προστατέψει τους νέους και τους ανήλικους.

«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός», αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα χάσουν τη ζωή τους, . «Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, σε σχέση με το να μην  ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.

«Εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί ήδη στην Αμερική, δεν βρέθηκαν παρενέργειες» ούτε στην μαζική χορήγηση, υπογράμμισε.

«Ναι μεν ο κίνδυνος στα παιδιά για σοβαρή νόσηση είναι πολύ μικρότερος, αλλά κάποια πολύ λίγα θα νοσήσουν σοβαρά αν είναι ανεμβολίαστα. Επίσης, τα παιδιά μεταδίδουν, οπότε με τον εμβολιασμό συνεισφέρουν στην γενικότερη ανοσία. Για τα μικρότερα παιδιά συνεχίζονται οι μελέτες, που δεν αφορούν το αν το εμβόλιο είναι ωφέλιμο, αλλά σε τι δόσεις πρέπει να δοθεί», πρόσθεσε η ίδια.

Αναφερθείσα στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα, ενώ εξήγησε ότι ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v