Βραβεύτηκε ελληνική πατέντα ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας

Μια πρωτοποριακή συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση της σηψαιμίας η οποία σχεδιάστηκε από το Αριστοτέλειο βραβεύτηκε από τον ΟΒΙ.
Βραβεύτηκε ελληνική πατέντα ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας
Πριν λίγες μέρες ο ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) διεξήγαγε την 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες εφευρέτες στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου και βράβευσε μια πρωτοποριακή συσκευή, για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας και άλλων οξέων λοιμώξεων.

Η συσκευή σχεδιάστηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το μοναδικό που αφορά ελληνικό Πανεπιστήμιο για την εφεύρεση με τίτλο «Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό». Το βραβείο απονεμήθηκε συγκεκριμένα στους Δημήτρη Τσιώκο, Νίκο Πλέρο, Γιώργο Ντάμπο, Δήμητρα Κετζάκη και Anna Lena Giesecke.

«Ο σχεδιασμός του Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα ξεκίνησε ως μία ιδέα σε ένα χαρτί» και σύμφωνα με τον αν. καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Νίκο Πλέρο αυτό «αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότησή της μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου».

«Με τη λήξη του έργου, είχαμε πλέον καταφέρει να αναπτύξουμε πειραματικά στο ΑΠΘ ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας», σημείωσε ο κ. Πλέρος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατοχυρώθηκε αρχικά κι έπειτα οδήγησε τον μεταδιδακτορικό ερευνητή της διεπιστημονικής ομάδας Winphos, Δρ. Δημήτρη Τσιώκο, στην ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησης Βialoom. Στόχος της Bialoom ήταν λύσει το πρόβλημα της ταχείας αλλά και αξιόπιστης διάγνωσης οξέων λοιμώξεων στο σημείο φροντίδας.

«Είμαι πολύ περήφανος για τους διδακτορικούς φοιτητές μου και τα μέλη της ερευνητικής μας ομάδας, που η δουλειά τους οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα τα οποία υπογραμμίζουν την ποιότητα της έρευνας που μπορεί να υπάρξει στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στο ΑΠΘ, παρά τις αυξημένες δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας», τόνισε ο κ. Πλέρος, ενώ ο κ. Τσιώκος πρόσθεσε ότι «Η διάκριση αυτή είναι άκρως τιμητική για εμάς. Έρχεται ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς ετών στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως αναγνώριση της ανάγκης για την αξιοποίηση της εφεύρεσης».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v