Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά τον κορωνοϊό

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό, ενεργοποιώντας ιντερφερόνες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά τον κορωνοϊό
Ο ρινοϊός είναι η πιο γνωστή αιτία του κοινού κρυολογήματος, το οποίο ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική ωστόσο, αναφέρει πως η έκθεση στον ρινοϊό μπορεί να μας προστατεύσει έναντι του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

H μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής "Journal of Experimental Medicine", από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Φόξμαν και κατέδειξε πως ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσα στους ιστούς των αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό.

Η κ. Φόξμαν ανέφερε ότι «η πυροδότηση αυτής της άμυνας στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19 δημιουργεί υποσχέσεις για την πρόληψη ή και τη θεραπεία της λοίμωξης». Αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον χορηγηθούν ιντερφερόνες, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου.

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δημοσιεύσει μελέτες πριν χρόνια οι οποίες είχαν δείξει ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν να προστατεύουν από τη γρίπη, ενώ από ότι φαίνεται οι ρινοιοί έχουν ανάλογο όφελος και έναντι του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Με βάση τα αποτελέσματά της, τις πρώτες τρεις μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης Covid-19 το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. Ωστόσο η αναπαραγωγή του κορωνοϊού επιβραδύνεται δραστικά ή και σταματά τελείως στους ιστούς που έχουν επίσης εκτεθεί στο ρινοϊό.

Αντίστοιχα προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στα κατοπινά στάδια της Covid-19 τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς σχετίζονται με χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Παρόλα αυτά στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης οι ιντερφερόνες είναι εξαιρετικά πιθανό να παρέχουν σημαντικό όφελος.

Με βάση τα νέα ευρήματα μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους, οι λοιμώξεις από άλλους ιούς όπως τη γρίπης τείνουν να είναι λιγότερες τις περιόδους του χρόνου κατά τις οποίες τα κρυολογήματα είναι συχνά.

Οι ειδικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή κι αναφέρουν ότι μοιάζει πολύ πιθανό μετά από μια μακρά περίοδο σχεδόν εξαφάνισης της γρίπης και των κρυολογημάτων λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού (αποστάσεις, μάσκες κ.α.), οι «παραδοσιακοί» ιοί να επανέλθουν και μάλιστα δριμύτεροι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v