ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά τον κορωνοϊό

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό, ενεργοποιώντας ιντερφερόνες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά τον κορωνοϊό

Ο ρινοϊός είναι η πιο γνωστή αιτία του κοινού κρυολογήματος, το οποίο ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική ωστόσο, αναφέρει πως η έκθεση στον ρινοϊό μπορεί να μας προστατεύσει έναντι του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

H μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής "Journal of Experimental Medicine", από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Φόξμαν και κατέδειξε πως ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσα στους ιστούς των αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό.

Η κ. Φόξμαν ανέφερε ότι «η πυροδότηση αυτής της άμυνας στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19 δημιουργεί υποσχέσεις για την πρόληψη ή και τη θεραπεία της λοίμωξης». Αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον χορηγηθούν ιντερφερόνες, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου.

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δημοσιεύσει μελέτες πριν χρόνια οι οποίες είχαν δείξει ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν να προστατεύουν από τη γρίπη, ενώ από ότι φαίνεται οι ρινοιοί έχουν ανάλογο όφελος και έναντι του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Με βάση τα αποτελέσματά της, τις πρώτες τρεις μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης Covid-19 το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. Ωστόσο η αναπαραγωγή του κορωνοϊού επιβραδύνεται δραστικά ή και σταματά τελείως στους ιστούς που έχουν επίσης εκτεθεί στο ρινοϊό.

Αντίστοιχα προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στα κατοπινά στάδια της Covid-19 τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς σχετίζονται με χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Παρόλα αυτά στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης οι ιντερφερόνες είναι εξαιρετικά πιθανό να παρέχουν σημαντικό όφελος.

Με βάση τα νέα ευρήματα μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους, οι λοιμώξεις από άλλους ιούς όπως τη γρίπης τείνουν να είναι λιγότερες τις περιόδους του χρόνου κατά τις οποίες τα κρυολογήματα είναι συχνά.

Οι ειδικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή κι αναφέρουν ότι μοιάζει πολύ πιθανό μετά από μια μακρά περίοδο σχεδόν εξαφάνισης της γρίπης και των κρυολογημάτων λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού (αποστάσεις, μάσκες κ.α.), οι «παραδοσιακοί» ιοί να επανέλθουν και μάλιστα δριμύτεροι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2