ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τι μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουμε αν έχουμε εμβολιαστεί;

Τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να επιστρέψουν μερικώς σε κάποιες από τις δραστηριότητές τους.

Τι μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουμε αν έχουμε εμβολιαστεί;

Τα εμβόλια μάς έχουν γεμίσει όλους ελπίδα καθώς αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουμε ότι μέχρι να είναι ευρέως διαθέσιμα και να επιτύχουμε τα υψηλά ποσοστά ανοσίας αγέλης που απαιτούνται για να τερματιστεί η πανδημία, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, σύμφωνα με την Παθολόγο κ. Ελένη Πατρόζου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να επιστρέψουν μερικώς σε κάποιες από τις δραστηριότητές τους, συνεχίζοντας όμως να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για τους οικείους τους.

Τα άτομα που θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα είναι:

Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον τελευταίο εμβολιασμό.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Janssen ή της Johnson & Johnson και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις εμβολίου AstraZeneca και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Σε περίπτωση που δεν πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θεωρείται ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως καθώς δεν έχετε ακόμη αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η ίδια, μετά τον εμβολιασμό σας και μέχρι να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα (όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης), θα πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε τα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Και αυτό γιατί είναι πιθανό ακόμη και οι εμβολιασμένοι, αν έρθουν σε επαφή με τον ιό, μπορούν να τον μεταφέρουν, παρότι οι ίδιοι δεν εμφανίζουν κατά κανόνα συμπτώματα.

Τα μέτρα προφύλαξης, λοιπόν, θα πρέπει να τα εφαρμόζετε όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, όταν συγκεντρώνεστε με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί και επισκέπτεστε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό Covid-19 ή συζεί με άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Επίσης, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και όταν βρίσκεστε στον χώρο εργασίας σας.

Μπορείτε όμως να βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους με άλλα άτομα πλήρως εμβολιασμένα χωρίς να φοράτε μάσκα ή να τηρείτε αποστάσεις 2 μέτρων.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Πατρόζου, αν έρθετε σε επαφή με άτομο με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARSCov-2 δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός. Θα πρέπει ωστόσο να παρακολουθείτε την εμφάνιση συμπτωμάτων για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μία είναι η απόδειξη του «μπορώ»: το «κάνω»"

Marie von Ebner-Eschenbach, Γερμανίδα γνωμικογράφος

 • 1640 - Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ' τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
  1797 - Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
  1913 - Η Κρητική Πολιτεία ενώνεται επισήμως με την Ελλάδα
  1988 - H Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας στο Πακιστάν
  2002 - Δημιουργία της Ελληνικής Βικιπαίδειας
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v