Αντισώματα για 8 μήνες έχουν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό

Νέα μελέτη του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το National Cancer Institute, ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με το πόσα αντισώματα παράγουν όσοι νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό.
Αντισώματα για 8 μήνες έχουν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό
Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό διατηρούν υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, 8 μήνες μετά τη λοίμωξη. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, εξετάστηκαν 148 άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη, το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως Ιούλιο του 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης με PCR και στη συνέχεια δυο αρνητικά αποτελέσματα PCR για SARS-CoV-2, με μεσοδιάστημα 7 ημερών.

Οι επιστήμονες μέτρησαν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (Spike, S), έναντι του υποδοχέα με τον οποίο ο ιός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και βρίσκεται στο άκρο της πρωτεΐνης ακίδας (Spike Receptor Binding Domain, S-RBD), έναντι της νουκλεοκαψιδικής πρωτεΐνης (Nucleocapsid, N) και έναντι του τμήματος της τελευταίας που συνδέεtαι με το RNA του ιού (Nucleocapsid RNA Binding Domain, N-RBD).

Τα αντισώματα ανιχνεύτηκαν σε όλα τα άτομα που μετείχαν στη μελέτη, με το που ξεκίνησε. Έξι και 8 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης, τα αντισώματα παρουσίαζαν μια διφασική καμπύλη μείωσης, δηλαδή σημαντική μείωση μεταξύ 2 και 6 μηνών και πολύ μικρότερη μεταξύ 6 και 8 μηνών.

Ωστόσο, 8 μήνες μετά τη λοίμωξη, όλοι οι μετέχοντες συνέχιζαν να έχουν αντισώματα έναντι των πρωτεϊνών S και S-RBD, ενώ και το 95% των συμμετεχόντων είχε και αντισώματα έναντι των Ν και Ν-RBD.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, σε όλα τα χρονικά διαστήματα της μελέτης.

Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δείχνει ότι τα φυσικά αντισώματα διατηρούνται για 8 μήνες μετά τη νόσηση στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v