Ένας στους 7 που αρρωσταίνει από Covid εμφανίζει αργότερα νέα πάθηση

Αμερικανική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται έως και 4 μήνες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό.
Ένας στους 7 που αρρωσταίνει από Covid εμφανίζει αργότερα νέα πάθηση
Νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι το 14% των ενηλίκων που μολύνεται από κορωνοϊό εμφανίζει μετά την οξεία φάση της λοίμωξης τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας που δεν υπήρχε στο παρελθόν, και το οποίο απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 267.000 ατόμων ηλικίας από 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό το 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της Covid-19 θεωρήθηκαν, για τις ανάγκες της έρευνας, οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τα καινούρια προβλήματα υγείας παρατηρήθηκαν τέσσερις μήνες μετά από αυτή την φάση, και περιλάμβαναν χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση και άλλα. Ο κίνδυνος αυξανόταν ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευθεί για Covid-19.

Ωστόσο, ακόμα και ασθενείς κάτω των 50 ετών, αλλά και όσοι πέρασαν τη νόσο Covid-19 χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία και όσοι ήταν γενικά υγιείς πριν τον κορωνοϊό αντιμετώπιζαν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε, έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξή τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως είναι ακόμα πρόωρο να προβλέψουμε πόσο θα κρατήσουν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού, εκτιμώντας ωστόσο πως καθώς η πανδημία συνεχίζεται παγκοσμίως ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους ο κορωνοϊός αφήνει είτε σωματικά είτε ψυχικά προβλήματα υγείας θα αυξάνεται.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v