Η αθηναϊκή μετάλλαξη ήρθε από τη... Νιγηρία

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την περίφημη «αθηναϊκή μετάλλαξη» αποκαλύπτοντας ότι τελικά ήρθε από τη Νιγηρία.
Η αθηναϊκή μετάλλαξη ήρθε από τη... Νιγηρία
Εδώ και λίγες μέρες γίνεται μεγάλος ντόρος για τη λεγόμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού ή οποία έχει εντοπιστεί στη χώρα μας. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη όταν ερωτήθηκε σχετικά ήταν καθησυχαστική δηλώνοντας ότι «το 10% που εμφανίστηκε είναι ποσοστό από τεστ σε συγκεκριμένη ομάδα που έγινε και όχι στον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί. Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική».

Η κ. Παγώνη σημείωσε πως «είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του στον ΣΚΑΪ, όπου και αναφέρθηκε στην περιβόητη αθηναϊκή μετάλλαξη λέγοντας ότι «το βάπτισμα της αθηναϊκής μετάλλαξης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», μιας και οι μεταλλάξεις συνηθίζεται να παίρνουν το όνομά τους από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία πριν από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και δεν θα υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε συγκεκριμένα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».

«Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη μετάλλαξη αυτή είναι περίπου 1.000, ωστόσο δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v