Βιώσιμες οι θεωρίες περί απελευθέρωσης του κορωνοϊού από εργαστήριο

Κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρουν σε επιστολή τους ότι ακόμη δεν είναι σαφής η προέλευση του νέου κορωνοϊού.
Βιώσιμες οι θεωρίες περί απελευθέρωσης του κορωνοϊού από εργαστήριο
Για πάνω από ένα χρόνο η ανθρωπότητα παλεύει με όλες της τις δυνάμεις απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, μετρώντας ανυπολόγιστες απώλειες. Οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί ωστόσο σε όλο τον κόσμο, δίνουν ελπίδα πως μετά από καιρό θα επανέλθουν οι ζωές μας στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Οι επιστήμονες κι οι ειδικοί ερευνητές συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους από την πρώτη γραμμή ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν η προέλευση της covid-19 προέκυψε με φυσικό τρόπο ή οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.

Μάλιστα πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας επιστολή από κορυφαίους επιστήμονες η οποία γράφει λίγο πολύ ότι «εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας».

Την επιστολή υπογράφουν 18 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και ο Τζέσι Μπλούμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη ιών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Συγκεκριμένα αναφέρουν σε επιστολή τους προς την επιθεώρηση Science ότι οι «θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες».

Την ίδια ώρα διεθνής επιτροπή επισημαίνει ότι «η κρίση της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει ταχύτερα και είχε δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τις εξουσίες που απαιτούνται, αποφαίνεται ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή, η οποία κλήθηκε από τον ΠΟΥ να αξιολογήσει τα παγκόσμια αντανακλαστικά».

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα θα μπορούσε να είχε προληφθεί» τόνισε χαρακτηριστικά η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, συνεπικεφαλής της επιτροπής μαζί με την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ.

«Οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, κενά και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και τη διαχείριση. Αυτό συνέβη εν μέρει λόγω της αποτυχίας να πάρουμε τα μαθήματα του παρελθόντος» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η έκθεση των ειδικών υπογραμμίζει παράλληλα ότι: «είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών, της έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ το οποίο επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v