Πετούν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ

Με το 45% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας πλήρως εμβολιασμένο, οι ΗΠΑ βγάζουν τις μάσκες και επιστρέφουν στην προ πανδημίας ζωή.
Πετούν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ
Τέλος οι μάσκες για τους εμβολιασμένους, ακόμα και εντός εσωτερικών χώρων. Αυτά είναι τα άκρως ενθαρρυντικά νέα που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι New York Times χαρακτηρίζουν σε δημοσίευμά τους την κίνηση «εντυπωσιακή» και μιλούν για επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή.

Οι νέες οδηγίες του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (γνωστού και ως CDC) έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους αμερικανούς πολίτες που έχουν κουραστεί, όπως όλοι μας, από τους περιορισμούς.

«Όλοι λαχταρούσαμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε η διευθύντρια των CDC Δρ. Rochelle Walensky, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σταματήσατε να κάνετε λόγω της πανδημίας».

Η νέα οδηγία, βέβαια, έχει και τις εξαιρέσεις της: Ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα συνεχίσουν να φοράνε μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας σε γιατρούς, νοσοκομεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης όπως είναι τα γηροκομεία, καθώς και όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, τραίνο, λεωφορείο και λοιπά μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και κατά την αναμονή τους σε αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων.

«Πρέπει να άρουμε τους περιορισμούς έτσι ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν να επιστρέφουν σε μια φυσιολογική κατάσταση» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δρ Άντονι Φάουτσι, προσθέτοντας πως «η άρση περιορισμών στις μάσκες εσωτερικού χώρου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του δήλωσε ότι ελπίζει οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους για την 4η Ιουλίου να μπορούν να πραγματοποιούνται ελεύθερα. Στόχος της κυβέρνησης του είναι μέχρι τότε να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ένα 70% του ενήλικου πληθυσμού, και 160 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μέχρι στιγμής (για την ακρίβεια, μέχρι την Τετάρτη 12 Μαΐου) το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ το 45,1% ήτοι περίπου 116 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v