Σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αποτελούν οι κατσαρίδες

Υπεύθυνες για εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας θεωρούνται οι κατσαρίδες σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ.
Σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αποτελούν οι κατσαρίδες
Είναι ό,τι πιο σιχαμερό έχει φτιαχτεί από τον Ύψιστο. Μόνο η όψη τους προκαλεί ανατριχίλα και ουρλιαχτά, ενώ η προσθήκη φτερών τις κάνει ακόμα πιο εφιαλτικές.

Οι κατσαρίδες, πέρα από να μας τρομοκρατούν στο σπίτι μας, φαίνεται πώς αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης- Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα εν λόγω έντομα είναι υπεύθυνα για εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας και εντοπίζονται με υψηλή πυκνότητα θέσεων σε κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, στην εκτενή περιοχή ανατολικά του Κέντρου αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά τμήματα της πόλης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι κατσαρίδες είναι φορείς διάφορων παθογόνων και αλλεργιογόνων, τα οποία προκαλούν ευαισθητοποίηση της IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε), η οποία ευθύνεται για την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την αποτύπωση θέσεων, όπου υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν απεντομώσεις κατά των κατσαρίδων. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με εταιρείες υπηρεσιών απεντόμωσης συγκεντρώθηκαν 454 καταγραφές/θέσεις εντός του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν απεντομώσεις σε σπίτια κατά τα έτη 2019 και 2020.

Η ανακοίνωση ανήκει στους Ι. Δημητριάδου, Δ. Καββαδά, Θ.Παπαμήτσου από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Γ.Ι Μέμτσα από το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ , Φ. Ξυστράκη, και Δ.Ν Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και παρουσιάστηκε στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v