ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία ίσως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Πέρα από σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από κορωνοϊό, η παχυσαρκία πιθανώς να επηρεάζει αρνητικά και την ανοσοαπόκριση στα εμβόλια.

Η παχυσαρκία ίσως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι παχύσαρκοι έχουν αρκετούς λόγους να ανησυχούν αφού έχουν έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή ακόμα και θάνατο από Covid-19, όμως ακόμα και μετά το εμβόλιο τα πράγματα είναι εξίσου «γκρίζα» για αυτούς.

Δύο ιταλικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δείχνουν πως:

* υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI) σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer) (BMI 25 kg/m2, p<0.0001) και

* άτομα με κεντρική παχυσαρκία (περίμετρο μέσης > 88 εκ. για γυναίκες και >102 εκ. για άντρες) έχουν ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο

Οι παρατηρήσεις αυτές, αν και αρχικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Εφόσον αποδειχθούν και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών υγείας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των πιθανών επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών.

Ως τότε, οι ειδικοί συνιστούν αφ’ ενός μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αφ’ ετέρου παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v