Μια δόση εμβολίου μειώνει στο μισό τη μετάδοση μέσα στα σπίτια

Στο μισό μειώνεται η μετάδοση του κορωνοϊού μέσα στα σπίτια μετά από μία δόση εμβολίου σύμφωνα με όσα κατέδειξε νέα βρετανική έρευνα.
Μια δόση εμβολίου μειώνει στο μισό τη μετάδοση μέσα στα σπίτια
Χθες άνοιξε στη χώρα μας η πλατφόρμα εμβολιασμού για όσους βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 30-39, με αρκετούς να έχουν κλείσει ήδη το ραντεβού τους. 

Όσοι το έκαναν λοιπόν θα μάθουν με έξτρα ανακούφιση τα αποτελέσματα νέας βρετανικής μελέτης σύμφωνα με την οποία μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 φαίνεται πως είναι αρκετή για να μειώσει περίπου στο μισό τον κίνδυνο να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος τον κορωνοϊό στα άλλα μη εμβολιασμένα μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μια τέτοια ανακάλυψη ενισχύει τις ελπίδες ότι η εξάπλωση της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, ακόμη και μεταξύ των νέων που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η μελέτη, βασίστηκε σε στοιχεία του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας "Public Health England" (PHE), σύμφωνα με τους Financial Times και τη Guardian και περιέλαβε περισσότερες από 57.000 στενές επαφές περίπου 24.000 νοικοκυριών εκ των οποίων τουλάχιστον ένα άτομο είχε εμβολιασθεί, σε σύγκριση με σχεδόν ένα εκατομμύριο επαφές μη εμβολιασμένων.

Η στατιστική ανάλυση που ακολουθήθηκε συνέκρινε την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από έναν εμβολιασμένο άνθρωπο σε άλλους, σε σύγκριση με έναν μη εμβολιασμένο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό.

Η προστασία μάλιστα παρατηρήθηκε περίπου από την 14η μέρα μετά την πρώτη δόση, δίχως να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του εμβολιασμένου.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σχετικά ότι «τα ευρήματα αποτελούν φανταστικά νέα και δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την πανδημία, καθώς προστατεύουν εσάς, αλλά επίσης μπορούν να αποτρέψουν να μολύνετε εν αγνοία σας κάποιον στο σπίτι σας».

Αντίστοιχα η δρ Μαίρη Ράμσεϊ του PHE τόνισε ότι η μελέτη είναι «πολύ ενθαρρυντική», ωστόσο η ίδια εφιστά την προσοχή στους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό, τηρώντας προφυλάξεις όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων από τους άλλους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v