Έως 80% αυξάνει την προστασία μια υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική μάσκα

Σύμφωνα με νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική αυξάνει 80% την προστασία εναντίον του κορωνοϊού.
Έως 80% αυξάνει την προστασία μια υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική μάσκα
Είναι αλήθεια ότι όλοι μας περιμένουμε τη στιγμή που θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Από ότι φαίνεται ωστόσο δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο πολύ γρήγορα. Την ίδια στιγμή δημοσιεύθηκε μια αμερικανική επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία η χρήση διπλής μάσκας -μιας υφασμάτινης πάνω από μια απλή χειρουργική- βελτιώνει σημαντικά την προστασία από τη μόλυνση της μύτης ή του στόματος από τον κορωνοϊό, μειώνοντας μέχρι και 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Ουσιαστικά η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ που είχε ανακοινώσει ότι η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έμιλι Σίκμπερτ-Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, δημοσίευσαν την έρευνα τους στο φημισμένο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine".

Για τη διενέργεια της μελέτης πειραματίστηκαν σε κλειστό χώρο με εθελοντές οι οποίοι φορούσαν διάφορους συνδυασμούς μασκών, ώστε να ελέγξουν ποιο ντουέτο μασκών είναι το πλέον αποτελεσματικό απέναντι στα αιωρούμενα σωματίδια. Σε κάθε μάσκα για τις ανάγκες του πειράματος υπήρχε προσαρτημένος μετρητής κάτω από αυτήν.

Πολλά παίζουν ρόλο σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας μάσκας, η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από τη μια έχει μεγάλη σημασία το πόσο καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του καθενός, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του.

Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης από μόνη της φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια, ενώ από μόνη της μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%.

Ωστόσο όταν μια υφασμάτινη μάσκα φορεθεί πάνω από την χειρουργική, η αποτελεσματικότητα της βελτιώνεται κατά περίπου 20%. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές («φρενάρουν» έως το 81% των σωματιδίων του αέρα) σε σχέση με τις βαμβακερές (77%).

Με βάση πάντα τα αποτελέσματα της μελέτης το βασικό όφελος της διπλής μάσκας είναι ότι η υφασμάτινη μειώνει σε σημαντικό βαθμό τα κενά γύρω από τη χειρουργική μάσκα, προκειμένου να εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο. Όταν γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή η χειρουργική φοριέται πάνω από την υφασμάτινη, υπάρχει μεν αύξηση της προστασίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Πιο συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα από βαμβάκι ή πολυεστέρα φιλτράρει συνολικά το 55% έως 60% των σωματιδίων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v