3 στους 4 θετικούς μαθητές δεν ανιχνεύτηκαν από τα rapid test στην Αυστρία

Τα γρήγορα τεστ μάλλον δεν είναι το υπερόπλο που ελπίζαμε, λένε επιστήμονες σε Γερμανία και Αυστρία.
3 στους 4 θετικούς μαθητές δεν ανιχνεύτηκαν από τα rapid test στην Αυστρία
Επιφυλακτική εμφανίζεται μερίδα επιστημόνων στη Γερμανία και την Αυστρία, που αμφισβητεί το κατά πόσο είναι όντως «υπερόπλο» τα γρήγορα τεστ (self και rapid) προβάλλοντας ως επιχείρημα πως η αξιοπιστία των αρνητικών αποτελεσμάτων πέφτει συχνά και κάτω από το 50%.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Spiegel ο Μίχαελ Βάγκνερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης, περίπου τα τρία τέταρτα των μαθητών κάτω των 14 ετών που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό δεν εντοπίστηκαν από τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στην Αυστρία.

«Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ σίγουρα δεν θα μας οδηγήσουν εκτός πανδημίας. Επομένως, δεν πρέπει να νοούνται ως το κλειδί για περισσότερη ελευθερία», λέει ο Τόρστεν Λερ, ερευνητής μοντέλων διάδοσης του κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ.

Και ο λοιμωξιολόγος Όλιβερ Κέπλερ από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου συμφωνεί πως τα μαζικά τεστ δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την πανδημία. «Μια τέτοια άποψη είναι παράλογη και σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε στοιχεία. Αυτά τα τεστ υπερπροβάλλονται με περισσή ρητορική ελπίδας, υπάρχει όμως ένα βαθύ χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας», δήλωσε στο Spiegel.

Σύμφωνα με μελέτη της ανεξάρτητης Cochrane Collaboration, τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνων ανιχνεύουν κατά μέσο όρο μόλις το 58% των ασυμπτωματικών ασθενών. Στα παιδιά, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα χαμηλότερο.

«Η επιστήμη πληροφόρησε τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τα προβληματικά στοιχεία, αλλά όπως φαίνεται από κάποιο σημείο και μετά δεν ήθελε κανείς μας ακούσει», υπογραμμίζει ο Κέπλερ στο ίδιο ρεπορτάζ του Spiegel.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v