Πάσχα στο χωριό με... self test

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξετάζουν το ενδεχόμενο των μαζικών self tests ώστε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.
Πάσχα στο χωριό με... self test
Εδώ και λίγες μέρες τα self tests βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως ένα ακόμη «όπλο» αναχαίτισης της πανδημίας. Οι υγειονομικοί εμφανίζονται ωστόσο διχασμένοι ως προς τη σημασία τους. Από τη μία ο κ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου τα χαρακτήρισε προβληματικά λέγοντας ότι είναι επαρκή μόνο επικουρικά κι από την άλλη ο κ. Παυλάκης τα χαρακτήρισε υπερόπλο.

Εκτός από την ευρεία χρήση τους στα σχολεία η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται και σε άλλους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όπως είναι το λιανεμπόριο, επαγγελματίες οδηγούς, εργαζομένους σε delivery κ.α. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό την προσεχή Παρασκευή στην προγραμματισμένη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας να ανακοινωθεί η επέκταση σε κάποιον από τους προαναφερθέντες κλάδους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της Καθημερινής οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκέφτονται να εφαρμόσουν το self testing ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για υπερτοπικές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα που πλησιάζει. Εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας, τότε είναι πιθανό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση με την επίδειξη ενός αρνητικού self test 48 ώρες πριν την έξοδο. Μέσα από μια σειρά δειγματοληπτικών ελέγχων αλλά σαρωτικών tests λοιπόν θα μπορεί κάποιος να περάσει το Πάσχα στο χωριό του, περνώντας από τα μπλόκα στα διόδια.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο σενάριο που εξετάζεται. Υπάρχει η πρόταση να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό μόνο ιδίου χρώματος με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οι «καθαρές» περιοχές από τις πιο βεβαρημένες. Παρόλα αυτά λόγω των δομικών προβλημάτων ελέγχου και τήρησης όλων των απαιτούμενων μέτρων της διαδικασίας, το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v