Παρενέργεια του Astra Zeneca οι θρομβώσεις λέει ο ΕΜΑ

Και επίσημα παρενέργεια του εμβολίου της Astra Zeneca οι θρομβώσεις. Η κάθε χώρα της ΕΕ καλείται να αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει με αυτό.
Παρενέργεια του Astra Zeneca οι θρομβώσεις λέει ο ΕΜΑ
Να παραμένουν σε επαγρύπνηση δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca κάλεσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τους πολίτες που εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στη χτεσινή διάσκεψη της επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης, ο ΕΜΑ κατέληξε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Astra Zeneca με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, τα οποία πρέπει και επίσημα να καταγραφούν ως παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου.

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός διευκρινίζει πως το ισοζύγιο ωφέλειας-κινδύνου από το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένει θετικό, ωστόσο εφιστά την προσοχή τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των εμβολιασθέντων, για δύο εβδομάδες μετά την χορήγησή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η πλειοψηφία των περιστατικών που σημειώθηκαν αφορά γυναίκες κάτω των 60 ετών, ωστόσο οι ακριβείς παράγοντες κινδύνου παραμένουν υπό εξέταση. «Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η κάθε χώρα της ΕΕ θα αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει με το εμβόλιο

Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών υγείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ έληξε χωρίς κοινή απόφαση, με την επίτροπο υγείας Στέλλα Κυριακίδου να καλεί τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Ο υπουργός υγείας της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε στη συνεδρίαση τον προβληματισμό του για την πολυφωνία, η οποία όπως είπε «δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός».

Σε αναπροσαρμογή των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων προχώρησαν πάντως κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία που θα χορηγεί πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο σε ανθρώπους από 60 έως 65 ετών, το Βέλγιο που θα το χορηγεί για τον επόμενο μήνα μόνο στους άνω των 55, η Σουηδία μόνο στους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο στους άνω των 60. Εκτός ΕΕ πια, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως πολίτες κάτω των 30 ετών που έχουν σειρά να εμβολιαστούν θα κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v