Τελικά μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

O Hλίας Μόσιαλος μίλησε σχετικά με την μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Astra Zeneca.
Τελικά μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

O καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 και στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου για όσα έχουμε μάθει μέχρι στιγμής από τα εμβόλια.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις θετικές επιπτώσεις των εμβολιασμών στην Αγγλία που φτάνουν πια το 60% του ενήλικου πληθυσμού, σημειώνοντας τη μείωση του αριθμού των θανάτων αλλά και των εισαγωγών στις ΜΕΘ τη στιγμή που στη Βρετανία «κανένας δεν προσέχει». Τόνισε ακόμη ότι λιγότερο από το 10% φορούν μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι ορατά.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι «με τον εμβολιασμό ο οργανισμός αποκτά ανοσία, δηλαδή ο ιός θα επιτίθεται ωστόσο ο εμβολιασμένος δεν θα αναπτύξει έντονα συμπτώματα, αναπνευστικά προβλήματα, δεν θα «χτυπήσει» τα όργανά σου, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό του ιού μπορεί να παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό. Η μικρή αυτή ποσότητα του ιού μπορεί να βρίσκεται στη μύτη ή το στόμα του εμβολιασμένου και εάν βήξει ή μιλήσει χωρίς μάσκα, μπορεί να μεταφερθεί ο ιός».

Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις υπάρχουσες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι τα εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία (δηλαδή των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca), περιορίζουν έως 90% τη μετάδοση αυτή, ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν.

«Αν είστε δυο εμβολιασμένοι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο ένας δεν είναι, πρέπει να προσέχετε», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο καθηγητής μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις περιπτώσεις θρομβώσεων που φαίνεται πως απασχολούν μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Αγγλίας όπου σε 18 εκατ. εμβολιασμένους υπήρξαν 30 περιπτώσεις θρόμβωσης που ήταν σοβαρές και 7 θάνατοι.

«30 περιπτώσεις σε 18 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) είναι αστείο. Στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 4 ή 5», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν θα πρέπει κανένας ασθενής να πάρει κάποιο σκεύασμα πριν τον εμβολιασμό του προληπτικά προτού μιλήσει με τον γιατρό του» ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για ασθενείς με προβλήματα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να μπει σε ΜΕΘ, να έχει προβλήματα υγείας από τον κορωνοϊό ή και να χάσει τη ζωή του συγκριτικά με τις απειροελάχιστες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί από τα εμβόλια. Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου η εβδομαδιαία αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίστηκε ότι μπορεί να αντιστοιχούσε σε 50 θανάτους από κορωνοϊό την εβδομάδα. 

 Μπορείτε να ακούσετε όλο το απόσπασμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v