Ο κορωνοϊός εξαφάνισε τη γρίπη

Ο κορωνοϊός εξαφάνισε φέτος τη γρίπη ωστόσο οι επιστήμονες διερωτώνται αν θα συμβεί το ίδιο το 2022 και πώς θα παρασκευαστεί το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ο κορωνοϊός εξαφάνισε τη γρίπη
Όπως είχε διαφανεί από το φθινόπωρο ο κορωνοϊός θα εξαφάνιζε την εποχική γρίπη αφήνοντας πίσω του κι ένα καλό εκτός των δεινών που έφερε στη ζωή μας. Πράγματι από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα οι επιστήμονες μετά από 15 χρόνια παρατήρησης κι αναφοράς δεν κατάφεραν πρώτη φορά φέτος να απομονώσουν τον ιό της γρίπης στα εργαστήριά τους.

Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια της φετινής επιτήρησης της γρίπης για την περίοδο 2020-2021 (η οποία ξεκίνησε την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου 2020 και συνεχίζεται έως και σήμερα), τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς γρίπης και λοιπών αναπνευστικών ιών δεν επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιού γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δρ Θάνος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης και Λοιπών Αναπνευστικών Ιών Νοτίου Ελλάδος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη έκανε μια συγκεντρωτική παρουσίαση των λόγων που οδήγησαν στην εξάλειψη της εποχικής γρίπης με βάση την επιστημονική κοινότητα: «Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει, συνολικά, επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, το lockdown, το αντιγριπικό εμβόλιο που έκανε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χρήση μάσκας έχτισαν τείχος προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης».

Ο κ. Κοσσυβάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα περιοριστικά μέτρα ενάντια της εξάπλωσης του πανδημικού ιού SARS-CoV-2, τα οποία «δείχνουν να έχουν "εξαφανίσει" τα κρούσματα της γρίπης». Τόνισε ακόμη ότι είναι πιθανό αυτό το σενάριο να επαναληφθεί και του χρόνου, εάν χρειαστεί να ληφθούν τα ίδια μέτρα περιορισμού λέγοντας: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι το αντιγριπικό εμβόλιο για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2021-2022 θα σχεδιαστεί με βάση τα ελάχιστα στελέχη γρίπης που απομονώθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2020-2021».

Αναφέρει παράλληλα ότι: «η χρήση μάσκας, τα μέτρα περιορισμού (physical distancing measures), δηλαδή αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, καθώς και η ατομική υγιεινή και ο καθαρισμός-απολύμανση χώρων, επιφανειών και αντικειμένων, συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοση των ιών της γρίπης».

Τέλος, καταλήγει στις δηλώσεις του ότι «Οι μη, λοιπόν, φαρμακευτικές παρεμβάσεις χτίζουν τείχος προστασίας στα μολυσμένα σταγονίδια, μέσω των οποίων γίνεται η αερογενής μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Η γρίπη και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, όμως, είναι ο εμβολιασμός με το αντιικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση των ιών και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές».

Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ της 40ής εβδομάδας του 2020 και της 8ης του 2021, με βάση τα Sentinel δίκτυα επιβεβαιώνουν την παρουσία ιών γρίπης σε 33 κλινικά δείγματα μεταξύ των 25.606 που εξετάστηκαν, συνολικά (ποσοστό θετικότητας 0.1%). Αντίστοιχα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα τελευταία 6 χρόνια, κατά μέσο όρο, επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιών γρίπης σε 14.966 κλινικά δείγματα μεταξύ των 39.407 που εξετάστηκαν, συνολικά (ποσοστό θετικότητας 38%).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v